Judit
3 °C
7 °C

Demszky ne Gyurcsánnyal takaríttassa el a piszkát

2008.04.15. 18:07
Így válaszoltak az Indexnek kormányzati források arra a levélre, amiben Demszky Gábor újra a kormányhoz fordul, adjanak több pénzt a BKV finanszírozására.

Három nappal a pénteki BKV-sztrájk előtt kedden újabb levelet írt Demszky Gábor főpolgármester a kormánynak, ezúttal nem a pénzügyminiszternek, hanem magának Gyurcsány Ferencnek címezve.

A főpolgármester levelében tulajdonképpen megismétli a Veres Jánosnak már felsorakoztatott indokait arról, miért kéne az államnak beavatkoznia a BKV finanszírozásának rendbetételéhez, egyben pedig válaszolt a miniszterelnök hétfő esti kijelentéseire.

"Szeretne ön több adót fizetni, mert Budapest nem teszi a dolgát?" - kérdezett ugyanis vissza Gyurcsány Ferenc az MTV Este c. műsorában hétfőn, amikor a műsorvezető arról faggatta, miért nem ad a kormány több pénzt a BKV-nak.

A miniszterelnök kifejtette, hogy a kormány és a főváros 2003-ban egyezséget kötött a fővárossal: "Azt mondtuk, hogy mi tisztába tesszük a ti pénzügyeiteket, adtunk 36-37 milliárd Ft-ot (...) ők pedig azt vállalták, ha mi ezt megtesszük, ők rendbe teszik a BKV-t. Mi megtettük"

Demszky: Nem adományt kérünk

Demszky erre válaszolva levelében így fogalmazott: "Miniszterelnök Úr! Éppenséggel Budapest fizet több adót annál, mint amennyi méltányos lenne, a város igenis teszi a dolgát az ország érdekében. Az állami költségvetésbe befolyó adóbevételek több mint harmada a budapesti cégektől és magánszemélyektől származik. (...) Másként fogalmazva: Budapest a költségvetés nettó befizetője."

"Mi nem valamiféle adományt kérünk az államtól. Mi csak azt kérjük, hogy a budapestiek által befizetett adókból a jelenleginél kicsit kevesebbet vigyenek el, vagy ha ez nem lehetséges, méltányosabb módon juttassanak vissza a város működésére" - fogalmazott a főpolgármester, aki szerint a MÁV-ot inkább támogatja az állam, mint a fővárost, miközben a normatív támogatás mértéke sem követte az inflációt.

Mint a pénzügyminiszternek a többlettámogatást elutasító válaszából kiderült, a kormány 2003-ban 37 milliárdos adósságkonszolidációt hajtott végre a közlekedési cégnél, a BKV normatív támogatását pedig a 2004-es szintről, 5,9 milliárd forintról 32 milliárdra növelte, illetve fizeti a tanulók és nyugdíjasok után járó árkiegészítést is.

Szocialista kormányzati források hivatalosan egyelőre nem reagáltak Demszky levelére, de a kulisszák meglehetősen erősen fogalmaztak az Indexnek. Demszky levelét beismerésnek látják, miszerint a főpolgármester nem tudja kezelni a sztrájkfenyegetést.

Reform helyett mismásolás

"Ahelyett, hogy megoldaná a problémát, inkább elmenekül előle, és a miniszterelnökkel takaríttatná el a saját piszkát" - fogalmaztak.

Szerintük Demszky éppen az SZDSZ egyik alapértékét készül elárulni, azt, hogy az államnak a gazdag fővárost és nem a szegényebb vidéket kéne támogatni, ők boldoguljanak ahogy tudnak.

A főpolgármester éppen ellentétes programot hajt végre, mint országos szinten a liberálisok: ahelyett, hogy megreformálná a BKV-t, megszüntetné a pazarlást, elmismásolja a problémákat, állították az Indexnek hozzátéve: Az adófizetők évente 50 milliárd forintot fizetnek a BKV fenntartására függetlenül attól, hogy vidékiek, vagy fővárosiak, használják-e a BKV járműveit, vagy sem.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?