A BKV eladja ötvenmilliós luxusjachtját

2005.05.03. 15:56
Ötvenmillió forintos kikiáltási áron dobra verik a BKV Carolina nevű luxusjachtját - tudta meg az InfoRádió. A Carolina az utolsó hajó az egykori dunai flottából, amelyet a BKV használ. A cég a közhangulattal indokolja a lépést.

A BKV három hét múlva árverésen értékesíti Carolina nevű nagyméretű motoros jachtját, tudta meg az InfoRádió a közlekedési cég gazdasági igazgatójától. Szentgyörgyi Tamás hozzátette, a hajót azért kell eladni, mert "a közhangulatot követni kell". A 15 éves luxusjacht kikiáltási ára 50 millió forint.


Az InfoRádió értesülései szerint a Carolina nevű jachtot a kilencvenes évek elején vette a tömegközlekedési cég. A hajót az elmúlt években több alkalommal bérelte ki a Főpolgármesteri Hivatal Demszky Gábor számára reprezentációs célra. Ilyen alkalom volt például a New York-i kormányzó, vagy a pekingi polgármester látogatása. A BKV vezérigazgatója az InfoRádiónak korábban cáfolta azokat a híreket, miszerint a jachtot Demszky Gábor személyes céljaira használta volna.

Nem termelt hasznot

A Carolina hajózási szakértők szerint használtan is 45-50 millió forintot ér, éves tárolási, üzemeltetési és személyzeti költsége mintegy két és fél millió forint. A hajót óránként 20 ezer forintért lehet bérbe venni, de az InfoRádió értesülései szerint ritkán mozdul el a kikötőből, így nem termel nagy hasznot. Aba Botond vezérigazgató korábban azzal indokolta a Carolina megtartását, hogy az üzemeltetése rentábilis.

A BKV tucatnyi sétahajót számláló flottájából mára csak a Carolina maradt. A hajók egy részét eladták, másik részét pedig bérbe adták az elmúlt években.

Bősze Sándor, a cég fejlesztési főosztályvezetője nemrég úgy nyilatkozott, hogy ha a BKV ismét részt akar a dunai hajózásban, akkor új, korszerű flottát kell beszereznie. Az InfoRádió értesülése szerint a BKV folyamatosan tárgyal a közlekedési tárcával egy új vízi személyszállítási rendszer kialakításáról.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla