Júniustól újra kukkolnak a VII. kerületben

2005.05.03. 14:49
Megvásárolta az önkormányzat a VII. kerület hányattatott sorsú térfigyelő rendszerét, amely júniustól állhat üzembe. A kerület nyolc év alatt újítaná meg a Király utca környékén lévő utcákat, az Almássy tér rekonstrukciója másfél év múlva kezdődhet meg. A zenés szórakozóhelyeknek viszont, úgy tűnik, befellegzik.

Júniustól újra üzemelhet a VII. kerületi térfigyelő rendszer, amely 2004 őszén vált gazdátlanná, miután az üzemelő Siemens Rt. kihátrált az önkormányzattal kötött megállapodásból. A térfigyelő rendszert - mint minden kerületben - a rendőrség fogja üzemelni, derült ki azon a tájékoztatón, amit Honvald György, a kerület polgármestere tartott kedden.

Újra figyelnek

A polgármester elmondta, a 90 kamerából álló, a kerület minden utcáját lefedő rendszer üzemeltetése évente 130-150 millió forintjába kerül majd az önkormányzatnak. Cáfolta ugyanakkor, hogy a kamerák rossz állapotban lennének, és, hogy az önkormányzat rossz üzletet csinált volna, ugyanis a VII. kerületé a legújabb a budapesti térfigyelő rendszerek közül, és a 2001-ben 350 millió forintért kiépített rendszert idén 160 millióért vásárolta meg az önkormányzat.

A 2005-ben a kerület kiemelten foglalkozik a közbiztonsággal és a kerület csendjével, amely ismerve a szocialisták Budapest-programját korántsem meglepő. Hunvald ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a már működő kerületi járőrséget egyeztetik a rendőrségi járőrözéssel.

A kerületi járőrök egyik kiemelt feladata lesz az utcán történő alkoholfogyasztás visszaszorítása, azokat a boltokat pedig, amelyek előtt gyakori az utcai alkoholizálás, rövidebb időre be is zárhatják.

Nem akarnak zenét hallgatni

Nyolc év alatt akarja felújítani a belső VII. kerületet az önkormányzat, közölte Hunvald, és bejelentette, hogy a nagyszabású projekt megtervezéséhez az EU-s Interreg-pályázaton százmillió forintot nyert az önkormányzat. Ha elkészülnek a tervek, 2007-től újabb támogatásokat lehet szerezni azok megvalósítására.

A projekt részeként megújul a Sík, a Rumbach Sebestyén, a Kazinczy utca, a Róth Miksa múzeum, másfél év múlva elkezdődhet az Almássy tér megújítása, amely jellegében a Liszt Ferenc tér példáját fogja követni. A tér rekonstrukciójával párhuzamosan a művelődési központot is felújíttatná az önkormányzat, a kiválasztott befektető tízéves bérletért vállalja az intézmény statikai és hangszigetelési felújítását. A Gozsdu-udvar felújítása 2006 augusztusában fejeződik be.

A Király utca felújításához hasonlóan az említett utcákban is összekötik a közterületi és a lakóház-rehabilitációt, mivel így befektetői forrásokból fedezhetők a költségek. A magántőke azáltal válik érdekeltté az utcák felújításában, hogy cserébe tetőtér-beépítési lehetőséget (ez egyben az épületek homlokzatának felújítását is jelenti), illetve földszinti ingatlanokat kap, ahol többek között kávézók, éttermek és üzletek nyílhatnak a felújított, a vásárlóerő számára vonzóbbá vált utcában, számolt be Hunvald a tervekről.

A lakosság nyugalmára hivatkozva nem akar viszont zenés szórakozóhelyeket a kerületnek ezen a részén a polgármester, annak ellenére, hogy ma Budapesten a legtöbb éppen itt működik. A polgármester elmondta, a nyugalom megteremtése érdekében a felújításoknál ügyelni fognak arra, hogy új, a zajt jobban kiszűrő nyílászárók kerüljenek a kerület lakóépületeire.

A fővárosi rendezési tervekkel összhangban vannak a VII. kerületi elképzelések, mondta el az Indexnek Hunvald rámutatva, a Podmaniczky-terv és a belső kerületek fejlesztési projektjeinek összehangolása éppen az ő feladata.  • Tippek
  • Hírek