Miklós
-4 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

Gyógyvíz helyett ivóvíz folyik majd a Gellért téren

2004.05.05. 15:42
Heteken belül lehet ismét folyhat víz a 4-es metró projektben felújított Gellért téren álló, Budapest gyógyfürdőváros jellegét szimbolizáló forrásházból, de a vízügyi hatóság csupán ivóvíz bekötésére adott engedélyt. A vízügyesek a pocsékolással magyarázzák döntésüket.
Várhatóan heteken belül víz folyhat a Gellért téri, úgynevezett forrásházban lévő ivókútból - nyilatkozta a BKV Rt. DBR Metro Projekt igazgatója, Gulyás László kedden az MTI-nek.

A csapból is ez folyik
fotó: metro4.hu
Az ivókút üzemeltetése eddig azért nem kezdődhetett meg, mert a vízügyi szakhatóság nem adott fennmaradási engedélyt, vízjogi hozzájárulást ahhoz, hogy gyógyvíz folyjon az ivókútból, mert az szerinte a gyógyvíz pazarlását jelentené.

Ezért a kút üzemelését felvállaló Fővárosi Vízművek Rt. döntően ivóvízzel működteti majd a kutat - mondta Gulyás László.

Engedély és üzemeltető nélkül

A 4-es metró felszíni beruházási programjának keretében, a Gellért tér átépítésekor mintegy 40 millió forintból, építési engedély nélkül valósult meg a forrásház. Az építészek által Budapest gyógyfürdőváros jellegének szimbolizálására szánt építmény, és a benne elhelyezett római porcelán ivókút fennmaradásához utólag adott közterület-használati engedélyt a főváros, illetve fennmaradási engedélyt a XI. kerület.

A kút megépülése után egyébként egy ideig nem is akadt olyan közüzemi szolgáltató vagy magáncég, amelyik vállalta volna a kút üzemeltetését, mivel fenntartása évi 22 millió forintot emészt fel, és az üzemeltetőre hárul az esetleges hibák, rongálások javítása is, ez a Zsolnay-porcelánkút esetében nem olcsó dolog.