Judit
3 °C
7 °C

Mire megépül a metró, talán kiderül, megérte-e megépíteni

2008.05.21. 17:08
Csak szeptemberben kerülhet újra bíró elé annak eldöntése, joggal titkolózik-e a Fővárosi Önkormányzat a 4-es metró beruházásnak megtérülési mutatóiról.

Mivel a fővárosi önkormányzat nem árulja el, hogy valóban megér-e 485 milliárd forintot a 4-es metró, idén januárban a TASZ-szal közösen pert indítottunk, hogy a beruházás költséghaszon-elemzésének nyilvánosságra hozatalára a bíróság kötelezze a Demszky Gábor vezette önkormányzatot.

Mint minden beruházásnak, a metrónak is van egy kiadási és egy bevételi oldala. Miközben a beruházás több százmilliárd forintba kerül az adófizetőknek, kérdés, hogy hoz-e ugyanennyi vagy több profitot a megépülés utáni 40 év alatt.

Erről szól a költséghaszon-elemzés, amit a 4-es metró beruházása alatt kétszer kellett kiszámolni: egyszer 1996-ban, majd ennek elavulása miatt, 2007-ben. A tanulmány elkészültének tényét büszkén jelentették be, ám nyilvánosságra nem hozták, jóllehet közérdekű adatnak minősül.

Az adatra azért vagyunk kíváncsiak, mert a fővárosi vezetők optimizmusával ellentétben a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) két szakértője a 1996-os tanulmányt újraszámolva arra a következtetésre jutott, hogy a beruházás veszteséges lesz.

Egy második eljárást is indítottunk a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezettel közösen, mivel a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon eljáró bírója úgy találta, hogy keresetünk beadásakor átléptük a 30 napos határidőt. A döntés ellen fellebbeztünk, mivel szerintünk a postai kézbesítés lassúságát nem illik a határidőbe beleszámolni. Az első tárgyalás január 31-én volt, a következőt július 8-ra írták ki - soron kívüli eljárásban. Baltay Levente, a TASZ ügyvédje a tárgyalás után kijelentette: "Mire megépül a metró, talán megkapjuk a kért adatokat!"

Emellett újra beadtuk a keresetet, ennek tárgyalása volt kedden, május 20-án, de ez az eljárás is el fog húzódni, ugyanis a bíró szeptemberre halasztotta a tárgyalást.

Ettől függetlenül a Fővárosi Önkormányzat ügyvédjének volt ideje kifejteni, miért nem adta ki az adatokat a hivatal: az ügyvéd elmondta, mivel adatkérő levelünkben nem jelöltünk meg ügyosztályt, teljesen természetes, hogy az önkormányzat iktatási rendszere több mint 110 nap alatt nem tudta eljuttatni a levelet az illetékeshez.

A főváros ügyvédje ugyanakkor - akárcsak a másik eljárásban - arra hivatkozott, az önkormányzat elismeri ugyan, hogy közérdekű adatról van szó, de mivel döntés-előkészítő anyagnak tekinti a már épülő mertó költséghaszon-elemzését, nem adják ki (erre az adatvédelmi törvény valóban lehetőséget ad).

Kérdés persze, miféle döntésről lehet még szó metróügyben? A fél város le van zárva az építkezések miatt, a BKV pedig több százmilliárd forint értékben kötött meg kivitelezői szerződéseket, és az sem kérdés, hogy a kormány beadja a metró finanszírozására az uniós pályázatát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?