Molnár Gyula is Tarlós ellenfele lehet

2006.06.15. 22:56
Molnár Gyula lesz az MSZP főpolgármester-jelöltje, ha a szocialisták nem tudnak megegyezni az SZDSZ-szel. Az MSZP kis változtatással elfogadta a pártvezetés által összeállított fővárosi listát, amin előretörtek az újuhullámosok, Vajda és Schiffer például nem szerepelnek rajta. A koalíciós vezetők egymást vádolják a megegyezés ellehetetlenítésével.

Jövő pénteken az MSZP fővárosi küldöttgyűlésén dől el véglegesen, hogy indít-e önálló főpolgármester-jelöltet a párt - közölték fővárosi szocialista politikusok csütörtökön az MTI-vel. Demszky Gábor szerint szükség lehet arra, hogy a kormányfő is bekapcsolódjon az SZDSZ és az MSZP egyeztetésébe a választási együttműködésről.

Az önkormányzati választási listát vezető Molnár Gyula lesz az MSZP főpolgármester-jelöltje, ha jövő péntekig nem jön létre megegyezés az SZDSZ-szel folytatott választási egyeztetéseken. Az MSZP közös listát is állítana, amit az SZDSZ "nem tart indokoltnak".

Molnár Gyula az MTI-nek elmondta, az MSZP budapesti pártelnöksége és párttanácsa is rögzítette, hogyha jövő péntekig nincs megegyezés, a listavezető lesz a főpolgármester-jelölt.

A pártvezetés döntött, a budapestiek bólogattak

A párttanács elfogadta a fővárosi listát, amelyen csak a 20. hely körül rendezték át az elnökség javaslatát.

Az MTI nevük elhallgatását kérő szocialista politikusoktól úgy tudja, hogy a pártvezetés által a küldöttgyűlés elé terjesztendő, több mint 100 nevet tartalmazó lista első 24 helyén, - ami megegyezik a fővárosi frakció jelenlegi létszámával -, az úgynevezett "újhullámosok, a vállalkozói lobbi" tagjai vannak többségben.

A jelenlegi frakciótagok közül csak kilencen jutottak be az első 24 helyre. A második helyen Gy. Németh Erzsébet jelenlegi fővárosi frakcióvezető szerepel, akit Horváth Csaba II. kerületi, Steiner Pál V. kerületi és Hunvald György VII. kerületi polgármester követ.

19 fősre olvadhat a létszámlefaragás miatt a frakció

Az újhullámosok leszavazták Molnár Gyula azon listamódosítási indítványát, amellyel 3-4 eddigi képviselőt, bizottsági elnököt kívánt előbbre soroltatni.

Abban az esetben, ha a kormány által szorgalmazott létszámcsökkentést megszavazza a parlament, a jelenlegi 66 képviselő helyett csak 55 tagja lesz a Fővárosi Közgyűlésnek. Így viszont a jelenlegi 24 helyett várhatóan 18-19 lenne az új frakció létszáma.

A lista-átrendezés kapcsán felvetették azt a javaslatot is, hogy Horváth Csaba cseréljen helyet Gy. Németh Erzsébettel. Az új frakciónak nem lesz tagja Vajda Pál és Schiffer János főpolgármester-helyettes, valamint a pénzügyi, a külügyi, a turisztikai és az oktatási bizottság jelenlegi elnöke sem.

Vajda Pál érdekében szót emelt a IV. kerület képviselője. Gy. Németh Erzsébet szerint azonban nem most, hanem az elmúlt években kellett volna támogatniuk a főpolgármester-helyettest.

Visszalépett a listáról Ajkay Zoltán, aki 16 évig volt képviselő, sokáig frakcióvezető, s akit most csaknem a 100. helyre soroltak az újhullámosok.

Az MSZP ragaszkodik a közös listához

Molnár Gyula az MTI-nek elmondta, hogy az általuk javasolt tárgyalási pontokról, a közös programokról, a közös kampányról, a közös listáról és a választást követő együttműködésről kell egyetértésre jutniuk a szabad demokratákkal ahhoz, hogy Demszky Gábor főpolgármester-jelöltségét támogassa az MSZP.

Az MSZP szocialista elnöke kifejtette, a budapesti pártelnökség és a párttanács is rögzítette, hogyha jövő péntekig nincs megegyezés, a listavezető lesz a főpolgármester-jelölt.

Demszky nem kapott meghívót a hétfői találkára

Demszky Gábor nem kívánt reagálni Molnár Gyula azon közlésére, miszerint jövő keddig meg kellene egyeznie a két félnek. A főpolgármester megjegyezte, hogy még nem kapta meg Molnár Gyula azon levelét, amelyben nyilatkozata szerint azt szorgalmazza, hogy hétfőn ő is vegyen részt a Parlamentben tartandó újabb koalíciós egyeztetésen.

Demszky elmondta, az SZDSZ és az MSZP számára az a legfontosabb közös cél, hogy "az ellenzék győzelmét megakadályozzuk Budapesten". Tarlós István ugyanis "veszélyes ellenfél, mert tapasztalt polgármester, (...) igen erős ember". Ezért szükség van a kormánypártok összefogására - tette hozzá.  • Hírek
  • Személyi kölcsön