Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

A Divatcsarnokról álmodoznak

2004.06.16. 14:51
Nem sokkal azután, hogy az NKÖM-ből a Divatcsarnok privatizációjáról röppentek fel hírek, az ellenzéki holdudvarhoz tartozó Millennium Intézet bemutatta saját projektjét, ami szerint az egykori áruházból Kelet-Közép-Európa kulturális központját hoznák létre. A terv az eddigi legdrágább, leggrandiózusabb egyben pedig a legkevésbé kidolgozott elképzelés a Divatcsarnok jövőjével kapcsolatban, a szervezők ugyanakkor közölték, álmodozásról van szó.
"Ennek a sajtótájékoztatónak semmilyen valóságos alapja nincs. Egy dolog van, ez pedig a Divatcsarnok, amiről másfél éve álmodozunk" - nyitotta meg Rubovszky Rita, a Millennium Intézet (MI) igazgatója A Divatcsarnok, a Kelet-Közép-Európa kulturális központja című sajtótájékoztatóját.

Az igazgatónő megfogalmazása nem véletlen. A Divatcsarnok hasznosítására a kormányváltás óta számos projekt jutott el a kulturális minisztériumba (NKÖM) - így az MI-é is, legutóbb pedig úgy tűnt, hogy a két versenyben maradt terv, az Építészeti Múzeum és a BMC Hungary Zenecsarnoka sem valósul meg, az épületet ugyanis reményei szerint kulturális célú felhasználásra tervezi privatizálni a kormányzat.

Nemzetek és kultúrák heti bontásban

A Közép-Kelet-Európa kulturális központ projekt kidolgozottsága nem valami részletes, a tervekről igen elnagyoltan beszélt Rubovszky. Az alapkoncepció mindenestre grandiózus, a Divatcsarnok a kelet- és közép-európai nemzetek központi kiállítótermévé, zenei centrumává válna, bemutatásra kerülne a litván képzőművészettől a bolgár rockzenén át a szerb kortárs zenéig minden, egy-egy nemzet egy-két hétre kapná meg az épületet.

Az MI elképzelése egyébként az ismert tervek közül a legdrágább, a Közép-Kelet-Európa kulturális központja hárommilliárd forintból valósulna meg, aminek kétharmad részét jelentenék az állami pénzek, és ugyanígy oszlanának meg a működési költségek, a fennmaradó egyharmad részt pedig az éppen kiállító nemzet fizetné.

A különféle városfejlesztési koncepciókkal, pályáztatással foglalkozó MI-vel szoros kapcsolatban áll a Fidesz háza tájáról tavasszal elindított Új Budapest Központ (ÚBK), amely az ellenzéki párt új Budapest-szemléletét hivatott népszerűsíteni. A sajtótájékoztatón jelen volt Cselovszki Zoltán az ÚBK elnöke, egyben az MI kuratóriumi tagja is, valamint Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője, az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke is.

Az NKÖM még nem döntött

Rubovszky szavait, miszerint az MI Divatcsarnok-projektjének valójában nincs alapja, az Index megkeresésére az NKÖM államtitkára megerősítette. Az éppen szabadságát töltő Szilvásy György az egykori Párizsi Nagyáruházzal kapcsolatban elmondta, az épület sorsáról továbbra sincs döntés.

Mint ismeretes, legutóbb a privatizáció merült fel, mint az állam számára leggazdaságosabba megoldás. Hiller István miniszter többször jelezte, hogy az NKÖM mindenképpen kulturális célra szeretné hasznosítani a műemléképületet, de a privatizáció során a végső szó Draskovics Tibor pénzügyminiszteré. Jelenleg a Központi Vagyon Igazgatóság tulajdonában álló épület műemléki értékbecslése folyik.