Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A főváros 178 millió pluszpénzt adna a tűzoltóknak

2006.08.14. 18:45
Rendkívüli ülést hívott össze a főváros városrendészeti bizottsága hétfőn, hogy tájékoztassa a nyilvánosságot a műegyetemi tűzesetről. A főváros - a költségvetés átírásával - 178 millió forint többletforrást biztosítana a budapesti tűzoltók eszközeinek korszerűsítésére, és közbenjárna azért is, hogy gyorsan hozzájussanak az új felszerelésekhez.

A meghívóban ígért tájékoztatás a hivatalos szervek (a tűzoltóság és a rendőrség részéről) részéről elég szűkszavúra sikerült, a városatyák pedig arról próbálták meggyőzni a nagy számú újságírót, hogy a fővárosi tűzoltók eszközeinek modernizációja már nem késik soká.

Augusztus 8-án három tűzoltó vesztette életét a sűrűs füstben, amikor kigyulladt a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) pincéjében működő lőtér. A tűz és a tragédia okát, illetve a hasonló tragédiák megelőzését három szerv is vizsgálja.

A 30 napot nem várják meg a tűzvizsgálattal

A tűzoltóság szakértői még mindig dolgoznak a tűz okát felderítő tűzvizsgálói jelentésen, de arról, hogy mikor készül el a jelentés, Bende Péter, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság (FTP) parancsnoka nem tudott válaszolni. Mint mondta: "Nem szeretnénk kivárni a 30 napos határidőt".

Hamarabb elkészül a műegyetem általános tűzvédelmi helyzetének feltérképezése, ezt ugyancsak a tűzoltók vizsgálják. Az FTP feladata a fővárosi intézmények tűzvédelmi helyzetének feltérképezése (2005-ben pl. általános iskolák, középiskolák, BKV-irodák és -telepek, A és B tűzveszélyességi osztályba tartozó üzemek, raktárak átvizsgálása - a felsőoktatási intézmények, így a BME is, kimaradtak).

Az augusztus 8-ai tragédia egyik kiváltó oka lehetett, hogy a lőtér nem rendelkezett tűzoltási tervvel. Az első tíz tűzoltó térkép nélkül ment le a pincébe, ahol aztán három társuk eltévedt, és életét vesztette.

A rendőrség hivatalból kezdett államigazgatási eljárást, Lapid Lajos, a BRFK közbiztonsági helyettese egyelőre annyit tudott mondani, hogy vizsgálják a helyszínen talált lőszermaradványokat, illetve azt, hogy milyen lőszereket használtak a lőtéren. Az Országos Katasztrófavédelem által felállított bizottság azt vizsgálja, hogyan lehetett volna elkerülni a tragédiát.

178 milliós "fejlesztési segély"

A bizottság elnöke, Danielisz Béla (MSZP) közölte, hogy a bizottság javasolja a Fővárosi Közgyűlésnek, tárgyalja meg azt a Demszky Gábor főpolgármester által szombaton felvetett javaslatot, amivel az FTP 178 millió forintos értékben szerezhetne be új szakfelszereléseket.

A főpolgármester kérésére a tűzoltók "kívánságlistát" készítettek, miszerint nyolc hőkamerát, 100 kompozitpalackot, 1200, fejlámpával felszerelt védősisakot, 180 mozgásérzékelőt, (bodyguardot), valamint két, automata, elektronikus bevetésellenőrző rendszert vásárolnának.

A bizottság ülésén elhangzott, a központi közbeszerzési procedúra elhúzódása miatt a 2005-ben a főváros által megszavazott, összesen 1,2 milliárd forint értékű fejlesztés (új technikai eszközök, felszerelések, védőeszközök) még nem realizálódtak a fővárosi parancsnokságokon.

Ezért a 178 millió forintos fejlesztési keretet a főváros gyorsított eljárással szeretné a tűzoltóknak átutalni, hogy az FTP - akár tendereztetés nélkül - minél előbb hozzájuthasson az eszközökhöz. Az összeget az általános tartalékból csoportosítanák át, a költségvetést természetesen módosítani kell.

Régi és új felszerelés vegyesen

Az FTP jelenleg mintegy 7,5 milliárd forintból működik évente, ebből 7,1 milliárdot tesz ki az állami normatíva, 254 millió forintos a fővárosi önkormányzati hozzájárulás, 108 milliót a tűzoltók maguk gazdálkodnak ki.

Arra a kérdésre, hogy ilyen súlyos tragédia kell-e ahhoz, hogy a 2006-os költségvetés helyzete miatt az idei évnek 109 millió forintos megszorítással neki induló tűzoltók új eszközökhöz jussanak, Bende úgy válaszolt, most a társadalom és a döntéshozók részéről jövő segíteni akarás a fontos, és hangsúlyozta, nem csak a fővárosi tűzoltókon kell segíteni.

2002 óta a ország tűzoltó parancsnokság fejlesztését emellett a biztosítók tűzvédelmi hozzájárulásából és a tűzvédelmi bírságokból származó bevételből fedezi az állam, ez évenként 3,6 milliárd forint (összesen eddig 14 milliárd folyt be).

Bende elmondása szerint a műegyetemhez érkező tűzoltók vegyesen érkeztek új és régi felszereléssel.

A kompozitpalack a hagyományossal szemben könnyebb, ezért egyszerre kettőt is lehet viselni belőle, ami több levegőt jelent. Az elesett tűzoltókon csak egy palack volt. A beígért mozgásérzékelők sem feltétlenül segítettek volna a füstös labirintusban, a készülék ugyanis csak azt jelzi éles hanggal a közelben tartózkodnak, ha viselője mozdulatlanná válik.

Nem bírt nem politizálni

Nem volt politikamentes sem a bizottság ülése: az SZDSZ-es Messel Gáspár előbb elnézést kér, hogy politizál, majd közölte, az Orbán-kormány nem fordított ekkora összeget a tűzoltóság fejlesztésére, mint az őt követő kormányok. Ezzel szemben a XI. kerület vezetése hozzájárul a hősi halottakra emlékező márványtábla elkészítéséhez.