Irén, Írisz
5 °C
15 °C

A BKV 2,5 százalékkal többet adna

2007.08.31. 16:33
Az eddigi 7 százalékos béremeléshez még 2,5 százalékot ajánl a BKV a dolgozóinak, ha azok nem kezdenek sztrájkolni kedden. A szakszervezetek másfél óránként járatnák a fogaskerekűt, óránként a buszt, metrót, villamost, és ragaszkodnak a plusz 6 százalékhoz.

Két és fél százalékos további bérfejlesztést ígért Antal Attila, a BKV Zrt. vezérigazgatója a pénteki bértárgyaláson, jelentette be Regőczi Miklós, a BKV Zrt. kommunikációs igazgatója pénteken délután.

Az igazgató elmondta, a 2,5 százalékos béremelést október 1-jétől folyósítanák, de 2008. december 31-ig még 3 százalékos bérfejlesztést hajtanának végre. Az előbbi 5 500, az utóbbi 7 100 forintot jelent dolgozónként. Mindez az idei 15 ezer forintos béremeléshez adódna hozzá. Az emelést az üzleti terven belül oldja meg a BKV Zrt., semmiféle plusz forrást nem igényel.

A szakszervezetek eddig a 7+6 százalékos béremeléshez ragaszkodtak. A BKV ajánlatára szombaton válaszolnak.

A szakszervezetek néhány járatot már elindítanának

Az esetleges szeptember 4-i sztrájk idejére a szakszervezetek eddig nullaszázalékos, míg a BKV 80-90 százalékos minimális szolgáltatást szorgalmazott. A Fővárosi Közgyűlés a 80-90 százalékos szolgáltatás biztosítását ajánlotta minimumként, ám ez semmire nem kötelezi a feleket.

A metró, a HÉV és a fogaskerekű esetében 20 százalékos minimális szolgáltatást, míg a busz, a villamos és a troli esetében azt javasolták a szakszervezetek a BKV vezetésének, hogy az esetleges szeptember 4-i sztrájk alatt csak óránként induljanak a járatok.

Egyre nagyobb a nyomás a közlekedési vállalat dolgozóin, állította Nemes Gábor, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetei Szövetsége (VTDSZSZ), és olyan elektronikus leveleket mutatott be a szakszervezetek péntek délelőtti sajtótájékoztatóján, amikben dolgozók panaszkodnak, hogy sok telephelyen megfenyegették az alkalmazottakat, hogy elbocsátják őket, ha sztrájkolnak.

Nem toboroznak a sztrájkra külsősöket

A BKV vezérigazgató-helyettese, Regőczi Miklós rámutatott, mivel a szakszervezetek elmozdultak a nullaszázalékos ajánlatukról, ezért a "gesztusért cserébe" BKV Zrt. felhagy a külsős járművezetők toborzásával. Szeptember 4-én amennyiben lesz sztrájk, nem alkalmaznak külsős járművezetőt.

A hirdetésekre egyébként több százan jelentkeztek, ezeknek a kollégáknak megköszönték a jelentkezést, és mert általában is folyamatos a felvétel, ezért be fogják hívni őket állásinterjúra és aki alkalmas, az természetesen dolgozhat buszvezetőként a BKV-nál. A bérfejlesztésre és a minimális szolgáltatásra vonatkozó tárgyalások szombaton is folytatódnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!