Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A BKV 2,5 százalékkal többet adna

2007.08.31. 16:33
Az eddigi 7 százalékos béremeléshez még 2,5 százalékot ajánl a BKV a dolgozóinak, ha azok nem kezdenek sztrájkolni kedden. A szakszervezetek másfél óránként járatnák a fogaskerekűt, óránként a buszt, metrót, villamost, és ragaszkodnak a plusz 6 százalékhoz.

Két és fél százalékos további bérfejlesztést ígért Antal Attila, a BKV Zrt. vezérigazgatója a pénteki bértárgyaláson, jelentette be Regőczi Miklós, a BKV Zrt. kommunikációs igazgatója pénteken délután.

Az igazgató elmondta, a 2,5 százalékos béremelést október 1-jétől folyósítanák, de 2008. december 31-ig még 3 százalékos bérfejlesztést hajtanának végre. Az előbbi 5 500, az utóbbi 7 100 forintot jelent dolgozónként. Mindez az idei 15 ezer forintos béremeléshez adódna hozzá. Az emelést az üzleti terven belül oldja meg a BKV Zrt., semmiféle plusz forrást nem igényel.

A szakszervezetek eddig a 7+6 százalékos béremeléshez ragaszkodtak. A BKV ajánlatára szombaton válaszolnak.

A szakszervezetek néhány járatot már elindítanának

Az esetleges szeptember 4-i sztrájk idejére a szakszervezetek eddig nullaszázalékos, míg a BKV 80-90 százalékos minimális szolgáltatást szorgalmazott. A Fővárosi Közgyűlés a 80-90 százalékos szolgáltatás biztosítását ajánlotta minimumként, ám ez semmire nem kötelezi a feleket.

A metró, a HÉV és a fogaskerekű esetében 20 százalékos minimális szolgáltatást, míg a busz, a villamos és a troli esetében azt javasolták a szakszervezetek a BKV vezetésének, hogy az esetleges szeptember 4-i sztrájk alatt csak óránként induljanak a járatok.

Egyre nagyobb a nyomás a közlekedési vállalat dolgozóin, állította Nemes Gábor, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetei Szövetsége (VTDSZSZ), és olyan elektronikus leveleket mutatott be a szakszervezetek péntek délelőtti sajtótájékoztatóján, amikben dolgozók panaszkodnak, hogy sok telephelyen megfenyegették az alkalmazottakat, hogy elbocsátják őket, ha sztrájkolnak.

Nem toboroznak a sztrájkra külsősöket

A BKV vezérigazgató-helyettese, Regőczi Miklós rámutatott, mivel a szakszervezetek elmozdultak a nullaszázalékos ajánlatukról, ezért a "gesztusért cserébe" BKV Zrt. felhagy a külsős járművezetők toborzásával. Szeptember 4-én amennyiben lesz sztrájk, nem alkalmaznak külsős járművezetőt.

A hirdetésekre egyébként több százan jelentkeztek, ezeknek a kollégáknak megköszönték a jelentkezést, és mert általában is folyamatos a felvétel, ezért be fogják hívni őket állásinterjúra és aki alkalmas, az természetesen dolgozhat buszvezetőként a BKV-nál. A bérfejlesztésre és a minimális szolgáltatásra vonatkozó tárgyalások szombaton is folytatódnak.