György
8 °C
23 °C

Betört az első állomásra a metró fúrópajzsa

2007.09.13. 17:15
Demszky Gábor barátnőjével, több tucatnyi munkással és újságíróval ünnepelte meg, hogy csütörtökön elérte az első állomást a 4-es metrót építő pajzs. Spriccelt a habos szmötyi a Tétényi úti állomáson, hullottak a mázsás betondarabok. Videó.

Áttörte az első állomás falát a 4-es metró alagútját építő pajzs csütörtök délelőtt. A Tétényi útra végül nem az előbb indult, de egy pukli miatt ácsorogni kényszerült északi, hanem a déli pajzs érkezett meg.

A helyszínen az alagút- és állomásépítő BAMCO konzorcium és a Hídépítő Zrt., illetve Demszky Gábor főpolgármester ünnepelte pezsgővel az építkezés első igazán látványos eseményét, a metrót építő BKV ezúttal nem képviseltette magát.

Megkérdeztük a múlt héten bekövetkezett aknaomlásról az építkezést ellenőrző Eurometro Kft. főmérnökét, Bozsó Tamást, mi volt a földomlás oka, mert először az esős időt okolták.

Egy helyi geológiai anomália volt a ludas a mérnök szerint, ami az előzetes feltárásnál nem derült ki. Az egyébként kemény, néha sziklaszerű kiscelli agyag itt úgy viselkedett mintha zúzott kő lenne, és az előbiztosításnál ütött lyukon egyszerűen kifolyt a kőzet.

Hogy pontosan mi történt a személyi sérülést nem, de egy hetes csúszást okozó balesetben, arra választ adhat az építkezést biztosító társaság hónapok alatt elkészülő jelentése, amely megállapítja, hogy a kivitelező BAMCO kárigényének beadásakor hivatkozhat-e előre nem látható (vis maior) eseményre. Az ügyben indult belső vizsgálat két hét múlva zárul le.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!