Valér
4 °C
8 °C

Elkezdődött a Mátyás-templom felújítása

2004.10.01. 17:21
A kulturális miniszter, akihez a Gyurcsány-kormányban mostantól az egyházi ügyek is tartoznak, azt szeretné, ha a katolikus egyház is hozzájárulna a költségekhez. Az állam 3,7 milliárdot költene el négy év alatt a Mátyás-templomra a várrekonstrukciós programon belül.
Kezdetét vette pénteken a budavári Mátyás-templom teljes körű felújítása. A rekonstrukció kapcsán a sajtót a helyszínen tájékoztató Hiller István kulturális miniszter reményét fejezte ki, hogy a katolikus egyház is hozzájárul majd a többmilliárd forintos felújítási költségekhez.

#alt#
A Mátyás-templom
forrás: w3.org/People/Ishida/
Hiller István elmondta, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) idén 250 millió forintot fordít a rekonstrukcióra, és ez az összeg rendelkezésre áll a költségvetésben a kormányzati kulturális beruházások címszó alatt. Egyúttal rosszindulatú találgatásoknak nevezte azokat a korábbi vélekedéseket, hogy nincs meg a fedezet a felújításra.

Gyurcsány Ferenc kormányfő kormányprogramjának egyébként tételesen része volt a várrekonstrukciós program, ezen belül a Mátyás-templom felújítása is. A felújítást 2003-ban hirdette meg az NKÖM, tekintettel az épület egyedülálló műemléki értékeire.

A katolikus egyháznak nem áll módjában segíteni

A miniszter azt szeretné, ha a tulajdonos katolikus egyház - nem az egyház egyéb jövedelméből, hanem kizárólag a belépőjegyekből származó bevételből - hozzájárulna a templom felújításához.

Hiller István emlékeztetett arra, néhány éve azzal az indoklással vezették be a Mátyás-templomnál a belépőjegyet, hogy a bevételt a majdani felújításra fordítják. Erdő Péter, esztergom-budapesti érsek levelében ezzel szemben arról tájékoztatta őt, hogy a katolikus egyháznak nem áll módjában hozzájárulni a felújításhoz.

Hiller alá kerültek az egyház ügyei

Hiller István a Mátyás-templom Mária-kapuja előtt tartott sajtótájékoztatóján kitért arra, hogy a nemzeti kulturális örökség minisztereként ezentúl az egyházakkal való kapcsolattartás is őhozzá tartozik, és ennek jegyében találkozókat kezdeményez a magyarországi egyházak, történelmi és a bejegyzett kisegyházak vezetőivel. Reméli, hogy jó együttműködést, az ország sikeréért közös gondolkodást és fellépést tudnak kialakítani, tette hozzá.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy miért kerültek vissza az egyházi ügyek a kulturális tárcához, azt felelte, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és ő úgy gondolta, "ez így helyes".

"Jobb, ha a kultúra és a sok tekintetben ehhez kapcsolódó egyházi ügyek egy tárcához tartoznak" - mondta, és hozzátette, úgy gondolja, az ő miniszterségével az egyházakhoz fűződő kapcsolatok még harmonikusabbá válhatnak.

Az egyházi ügyekért felelős majdani helyettes államtitkár személyéről a következő héten ad tájékoztatást, mondta az MTI-nek, megerősítve egyben azt, hogy ezentúl ismét kultusztárcáról lehet beszélni.

Négy év alatt négy milliárdból

Hiller István úgy tájékoztatta a sajtót, hogy az ország egyik leglátogatottabb műemlékét, a világörökség részét képező Mátyás-templomot első lépésben geodéták vizsgálják meg egy speciális háromdimenziós lézeres módszer segítségével. A szakemberek a többezer négyzetméternyi külső falfelület minden négyzetcentiméterét felmérik, ez a folyamat körülbelül fél évig tart.

A minisztérium háttéranyaga szerint a 3,7 milliárd forint összköltségű beruházás várhatóan négy évig tart. A harangtoronynál most megkezdődött állványozás a legsürgősebb életveszély-elhárítási munkálatokat szolgálja.

A lezuhanó kődarabok és Zsolnay-kerámiák miatt 2001-től kezdődően ráccsal körbekerítették a templomot, és tavaly három, úgynevezett életvédelmi tetőt is a bejáratok fölé szereltek.

Azzal kapcsolatban, hogy 130 év után elkezdődött, a XIII-XV. században épült Mátyás templom első igazi nagy és teljes felújítása, a miniszter elmondta, hogy a felújítás az átfogó várrekonstrukciós program része. Az egykori honvéd főparancsnokság felújítására kiírt pályázatra 30 pályamű érkezett, az eredményhirdetés november 3-án lesz, és a beérkezett terveket kiállításon is bemutatják.