Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nyilatkozatstop, heves vita a budapesti MSZP-frakció megalakulásán

2006.10.05. 18:40
Nyilatkozási moratóriumot, tilalmat hirdetett frakciótársai részére a képviselőcsoportot érintő ügyekben Molnár Gyula, az MSZP budapesti elnöke, frissen megválasztott fővárosi frakcióvezetője, tudta meg az MTI magukat megnevezni nem kívánó szocialista képviselőktől csütörtökön.

Az MTI információi szerint az MSZP szerdai alakuló ülése, amit formabontó módon az MSZP Köztársaság téri székházában tartottak, éles viták közepette zajlott.

Vita Molnár Gyula posztjairól

Heves pengeváltás keretében bírálta például Hunvald György, a VII. kerület polgármestere Molnár Gyulát funkcióhalmozása miatt. A fővárosi MSZP belső szabálya szerint ugyanis egyidejűleg csak három fontos tisztséget tölthet be valaki. Molnár Gyula pedig amellett, hogy országgyűlési képviselő, a párt budapesti elnöke, és a XI. kerület megválasztott polgármestere, most még a fővárosi frakcióvezetői posztot is átvette.

Vita a bukott polgármesterek jövőjéről

Vita alakult ki a főpolgármester-helyettesi posztok kapcsán is. Mint azt az MTI már korábban is megírta a főpolgármester-helyettesi tisztségre pályázik Hagyó Miklós országgyűlési képviselő, a párt egyik "újhullámos" vállalkozói lobbistája, Horváth Csaba, a volt II. kerületi, Steiner Pál, az eddigi V. kerületi polgármester, Gy. Németh Erzsébet korábbi fővárosi frakcióvezető, Bakonyi Tibor volt főpolgármester-helyettes és Somlyódy Csaba, az MSZP fővárosi pénztárnoka.

Molnár Gyula a vitában egyebek közt azzal érvelt, hogy segíteni kell azokat, akik alulmaradtak a kerületi polgármester-választásokon.

Az MTI-t tájékoztató politikusok meglepőnek tartják ezt az érvelést amiatt is, mivel például a II. kerület expolgármestere a tavaszi országgyűlési választást is elbukta. Megjegyezték azt is, hogy érdekes módon ez a fajta törődés fel sem merült Schiffer János és Vajda Pál eddigi főpolgármester-helyettesekkel kapcsolatban, akik jelenleg funkció nélkül maradtak.

Belső konfliktusok, szűk többség

Volt olyan régi képviselő is, aki felhívta "az újhullámosok" figyelmét arra, hogy nem lehet majd a következő négy évben mindig minden kérdésben kötelező szavazást elrendelni. Ez ugyanis az elmúlt 16 évben nem volt szokás.

Úgy vélte, hogy amikor egy szavazaton múlik a koalíciós többség, nem szerencsés, ha belső feszültségek terhelik a frakciót, ahol eddig nem a háttéralkuk és nem a manapság oly divatos részvénytársasági jellegű szemlélet uralkodott.

Ezt erősítette egy másik régi képviselő, aki szerint elmúltak azok az idők, amikor egy-két szavazatkülönbséggel "lenyomhatják" a frakció egyik felét. Molnár Gyula ennek kapcsán megjegyezte, hogy aki így gondolkodik, az inkább ne is legyen frakciótag.

Nem úgy megy az!

Ugyancsak egy régi képviselő felhívta viszont az elnök-frakcióvezető figyelmét arra, hogy egy megválasztott képviselőt mandátumának lejártáig nem lehet elmozdítani posztjáról. Az előző önkormányzati ciklusban példa volt erre Atkári János, akit az SZDSZ kizárt a frakcióból, de független főpolgármester-helyettesként mindvégig képviselő maradt.

A főpolgármester-helyettesi és a frakcióvezetői posztért azért nagy "a tülekedés", mivel e posztok betöltői közül kerülnek majd ki várhatóan azok, akik 2010-ben jó eséllyel pályázhatnak a párt főpolgármester-jelölti tisztségére. A választások előtt az SZDSZ-szel folytatott egyeztetések során az az álláspont alakult ki, hogy az eddigi hat főpolgármester-helyettes helyett ezután csak három vagy négy legyen. Az SZDSZ két szocialista és egy szabad demokrata helyettest, a szocialisták pedig egy szabad demokrata és három MSZP-s helyettest szorgalmaznak.