Valér
2 °C
8 °C

Másfél hónap után kirúgták a BKV első szóvivőjét

2005.10.16. 10:29
Szeptemberben kommunikációs rendszerváltást ígért a budapesti közlekedési cég, amely szeretné helyrehozni rossz kapcsolatát a külvilággal. A kinevezett szóvivőt csütörtökön bocsátották el. Az ok a BKV járműjavító cégének kétes ügyeiről szóló hírek szokatlan hangvételű kezelése lehetett.

Másfél hónappal azután, hogy a BKV Budapesti Közlekedési Rt. - egy kommunikációs paradigmaváltás jegyében - átszervezte sajtóosztályát és kinevezte Szász Tamást szóvivőt, pénteken már fel is felmentette a kommunikációs szakembert. Az okokról a BKV nem adott felvilágosítást, mert belügynek tekinti a kérdést.

A járműjavító, az adósság
és a törlesztés
Az átalakítás előtt álló GJSZ 300 millió forinttal tartozik különféle beszállító cégeknek, ezért az adósság törlesztésére a BKV Rt. augusztusban 500 millió forintot kölcsönzött a járműjavítónak. A cég azonban úgy tűnik magának is meg akar tartani valamit az anyacég támogatásából. Szerződést kötött a Civis Credit Pénzügyi Szolgáltató Rt-vel., amely pár nap múlva felajánlotta a pénzükre váró beszállítóknak, hogy 75 százalékos névértéken megvásárolja tőlük a GJSZ adósságát. A beszállító cégek természetesen felháborodtak, hiszen tudtak arról, hogy a BKV kisegítette a GJSZ-t, másrészt nem értették, hogyan jutott az adataikhoz egy harmadik fél, a Civis. Felmerül a kérdés, hogy a Civis és a GJSZ, mit kezd a fent maradt 25 százalékkal. A BKV szerint "a GJSZ nem fogadott ügynököt és nem osztozott senkivel", mert a beszállító cégek maguk dönthették el, hogy élnek-e egy lehetőséggel, amit "felkínáltak nekik". A GJSZ-t egyébként vagyonkezelővé alakítja át a BKV, a járműjavítási munkákat ezentúl külső cégek fogják végezni. (Forrás: HVG, 38.  szám)

Kupper tocsog s locsog

Információink szerint Szász Tamás távozásának köze volt ahhoz, hogy a szóvivő szerdán egy szokatlan hangvételű közleményt adott ki azután, hogy a fővárosi Fidesz-MKDSZ frakcióvezetője, Kupper András sajtótájékoztatón tette felelőssé a BKV vezetését, a közlekedési cég járműjavító leányvállalatának kétes ügyleteiért.

A BKV vezetését és Demszkyt ostorozó Kupper a HVG szeptember 24-ei számában megjelent cikkre alapozta állításait. A BKV nem sokkal később visszavonta a közleményt.

A cikk szerint a BKV buszjavító leányvállalata, a Gépjárműjavító Szolgáltató Kft. (GJSZ) közel egymilliárd forintos adósságállományát a jelek szerint furcsa módszerrel próbálja mérsékelni, az ügyet már kis Tocsik-ügyként emlegetik (az ügyről lásd keretes írásunkat).

Kupper nyilatkozatára válaszul "Tocsog s locsog avagy tudja-e Kupper András, hogy miről beszél?" címmel adott ki közleményt a BKV. A felütést akármelyik, a napi politikában verekedő képviselő megirigyelné, a közlemény ebben a stílusában folytatódik tovább - ráadásul inkább tagadva, mint cáfolva a HVG cikkének állításait.

Így fogalmazott a BKV: "Kupper András bizonyára felelős politikus és valószínűleg mindig tudja mit, miért cselekszik. Figyelemre méltó képességeivel többször keltett már feltűnést, többek között kivívta a mi csodálatunkat is. Mivel sokat foglalkozik velünk, így mi is kénytelenek vagyunk (az egészségesnél bizony többet) foglalkozni vele."

Több jó hírt a BKV-ról

A BKV szeptember elsején döntött úgy, hogy a többi állami céghez hasonlóan szóvivőt alkalmaz. A kommunikációs paradigmaváltás azért vált szükségessé, mert a sajtóosztály nem tudott időben reagálni az újságírók kérdéseire, illetve a cég elégedetlen volt a "pocskondiázó" sajtóval, ami mindig csak a negatívumokról számolt be.

Erről már maga Szász Tamás, frissen kinevezett szóvivő is panaszkodott a BKV lapjában, a Mozgásban Magazin szeptemberi számában, ahol "Egy újfajta párbeszéd kezdete" címmel közöltek vele interjút.

A korábban MÁV-nál művelődött, 1998-ban végzett kommunikációs szakember így fogalmazza meg ars poeticáját: "Rendeznünk kell a kommunikációs kapcsolatunkat a külvilággal [...] magunk is hírekkel fogjuk "bombázni" a sajtót: a vállalat életében rengeteg olyan dolog történik, ami érdekelheti a közvéleményt. Ha több jó hírt hallanak talán megváltozik az utasok véleménye is rólunk."

A kommunikációs problémák ezek szerint bizonytalan ideig még elhúzódnak a BKV-nál. A cég sajtóosztályán pénteken nem tudták megmondani, ki lesz az új szóvivő, Szász felmentését pedig nem kommentálták.