Mátyás
-6 °C
1 °C

A díjzónán kívül még nem bilincselt az FKF

2004.12.01. 16:00
A Fővárosi Közterület-felügyelet még a régi szabályozás szerint küldte utcára embereit, vagyis a budapesti fizetős zónán kívül szerdán egyetlen autóra sem szereltek fel kerékbilincset, legalábbis ami a főváros által felügyelt utakat, utcákat illeti.
A december elsejével életbe lépő fővárosi parkolási rendelet szerint ugyanis a parkolási díjzónán kívül is csattanhat a kerékbilincs a szabálytalanul parkoló autók kerekein.

Itt is, ott is, amott nem

Nem rögzíthető kerékbilinccsel
- a tűzcsapnál vagy tűzcsapszekrénynél álló jármű
- a tűzoltási felvonulási úton álló jármű;
- a közúti forgalom biztonságát vagy a közbiztonságot veszélyeztető jármű;
- a megkülönböztető fény- és hangjelző készülékkel jogszerűen felszerelt jármű;
- a diplomáciai és konzuli képviseletek, valamint nemzetközi szervezetek járművei;
- a háziorvosi és gyermekorvosi szolgálatot ellátó orvos járműve;
- a figyelmeztető jelzést jogszerűen alkalmazó jármű;
- az érvényes igazolvánnyal ellátott mozgássérült járműve, ha az igazolványt a jármű szélvédője alatt jól látható módon helyezték el;
(A főváros 38/1993 (XII. 27) számú parkolási rendelete)
Hogy az új rendszer Budapest mely területein érvényes, nehéz megmondani, mert ott, ahol az önkormányzat saját felügyelettel (és parkolási társulással) rendelkezik, csak a főútvonalakon van joga a fővárosi felügyeletnek ítélkezni. Az autókat - a rendőrségen kívül - a fővárosi és a kerületi közterület-felügyelők bilincselhetik meg. Utóbbiak például a VI., a VII., a VIII. és a IX. kerületben dolgozhatnának, csakhogy ezek a városrészek a fővárostól kapott bilincselési jogot továbbadták a Centrum Parkoló Kft.-nek.

A főváros új szabályozása nem kötelezi a közterület-felügyelőt, hogy minden tilosban parkoló autóra kerékbilincset helyezzen, hanem előbb mérlegelnie kell, mekkora a szabálysértés mértéke. Ha mégis a kerékbilincs mellett dönt, akkor fél óra türelmi időt kell adnia az autósnak - ezt dokumentálnia is kell, és csak ezután alkalmazhatja a büntetést.

Nem jön a tatár

Az Index megkereste a Fővárosi Közterület-felügyeletet, ahol azonban illetékeshiány miatt csak annyit sikerült megtudnunk, a társaság még nem tért át az új gyakorlatra, vagyis szerdán még nem fürkészték kerékbilincset lóbáló felügyelők a parkolási zónán kívül szabálytalankodókat.

"Nem kell tatárjárástól tartani - nyilatkozta Danielisz Béla, a főváros városrendészeti bizottságának szocialista elnöke az Indexnek - a közterület-felügyeletnek nincs több kerékbilincse, jelenleg 100-120 darabbal rendelkezik, míg Budapesten hatszázezer autó van."

Tíz éve fújják

A képviselő szerint túlzott az aggodalom a kerékbilincsek miatt, bár azt ő is elismerte, kiismerhetetlen a kerületek és a főváros egymástól eltérő szabályozása által keletkezett helyzet. Ezzel kapcsolatban elmondta, a közgyűlés bekérte a parkolási társulások saját szabályrendszerét, aminek áttanulmányozásával januárban végeznek majd.

A kerékbilincset érintő szabályozás egyébként már tíz éves múltra tekint vissza: foglalkozott vele a 1994-es rendőrségi törvény, aminek alapján a jelenlegi parkolási rendnek megfelelő, 1996-os kormányrendelet már pontosan szabályozta a kérdést.

2004. év végi parkolási rend budapesten
december 18., szombat: fizetős (8-18 óra)
december 19., vasárnap: díjmentes
december 20., hétfő - december 23., csütörtök: fizetős (8-18 óra)
december 24., péntek - január 02., vasárnap: díjmentes
január 03., hétfő: fizetős (8-18 óra)