Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Büntesse magát, mert olcsóbb

2004.12.22. 17:06
Az autósok nyolcvan százaléka olcsóbban parkolhat Budapesten, egy jogalkotási hiba miatt ugyanis jobban jár az a 8 órát parkoló autós, aki inkább hagyja magát megbüntetni, és a csekkekkel a postára jár, tudta meg az Info Rádió. Tiba Zsolt főjegyző elismerte, hogy ebben az esetben olcsóbb kifizetni a büntetést, mint a parkolási díjat, a parkolótársaságok megerősítették, csak egyszer büntethetnek januártól.
Olcsóbban parkolhat Budapesten, ha bünteti magát. Egy jogalkotási hiba miatt ugyanis érdemes csak pótdíjat fizetniük azoknak az autósoknak, akik hét vagy nyolc órát parkolnak a fizetős övezetekben, adta hírül az Info Rádió

A pótdíjat egy nap ugyanis csak egyszer szabhatják ki, és összege nem éri el a 7 órának megfelelő parkolási díjat, kerékbilincset pedig januártól nem tehetnek fizető helyen álló gépkocsira.

Az autósok nyolcvan százaléka olcsóbban parkolhat

Az Info Rádiónak Tiba Zsolt elismerte, hogy a jogszabály szerint valóban olcsóbb kifizetni a büntetést, mint 7 vagy 8 órai parkolási díjat. A főjegyző elmondta, megérheti az autósnak büntetési csekkel rohangálni a postára egy egész napos parkolás után, de szerinte az autósok egyszerre 2-3 órát parkolnak.

A Magyar Parkolási Szövetség szerint ugyanakkor a parkolók 80 százaléka munkája közben 8 órát parkol.

"Ez fontos információ, ezt meg fogjuk tudni mi is erősíteni, ha ez így van. Ilyen adatokra van szükségünk ahhoz, hogy a jövő év első negyedévben a parkolási rendszer reformja megalapozott legyen" - jelentette ki a főváros főjegyzője.

A Centrum még nem reagált

A Budapesten működő három parkolási társaság közül kettőnél az Info Rádiónak elismerték, hogy egy nap csak egyszer szabhatnak ki pótdíjat, a Centrum Parkolási Kft pedig úgy reagált, majd csak a jogszabály-módosítás hivatalos megjelenésekor alakítja ki álláspontját az ügyben.

Egy fővárosi rendelet értelmében január 1-től nem büntethetik duplán az autósokat. A módosítást, amely sértette a Centrum Kft. érdekeit, csak a Fidesz frakciója nem szavazta meg december 16-án. Indoklásuk szerint, ők inkább egy átfogó rendezést szavaztak volna meg.

A Centrum a főváros hét kerületében felügyeli a parkolási rendszert, a parkolók üzemeltetéséből származó, közel hárommilliárdos bevételének viszont csak töredékét fizeti be a budapesti kerületek kasszájába. A Centrum a Fidesz frakció vezetőjének, Kupper András nagybátyjának a tulajdonában van.