Demszky: Hunvald mondjon le!

2009.02.11. 08:05 Módosítva: 2009.03.11. 17:16
Borulhat a fővárosi közgyűlés Hunvald György őrizetbe vételével, mert elfogyhat az MSZP-SZDSZ koalíció egy fős többsége. Az MSZP fővárosi elnöksége felszólította Hunvaldot, hogy mondjon le közgyűlési mandátumáról, ugyanezt gondolja Demszky Gábor főpolgármester is.

Az MSZP fővárosi elnöksége felszólította Hunvald Györgyöt, hogy mondjon le fővárosi közgyűlési mandátumáról. Így (listás) helyére a párt egy másik képviselőt delegálhatna, és megmaradhatna a baloldali többség. Az őrizetbe vételt Steiner Pál, az MSZP fővárosi frakciójának vezetője nem kommentálta.

Demszky Gábor főpolgármester lapunknak küldött közleménye szerint a fővárosnak régóta komoly vitája volt Erzsébetváros vezetésével a város-rehabilitáció kapcsán, szigorúbb szabályozást javasoltak, hogy a zsidónegyed épületeit megőrizhessük. A fővárosi közgyűlés még tavaly is leszavazta városvezetést, a kormánypárti és ellenzéki képviselők többsége a polgármester elképzeléseit támogatta. Ebben a kialakult helyzetben az szolgálja a város érdekeit, ha Hunvald György lemond képviselői mandátumáról.

Tarlós István, a fővárosi közgyűlés Fidesz frakciójának vezetője elmondta, hogy ha Hunvald György nem vesz részt a közgyűlésen, akkor kiegyenlítődhetnek az erőviszonyok a koalíció és az ellenzék között. Ez azon is múlik szerinte, hogy az MDF frakció mennyire folytatja az utóbbi időben gyakrabban mutatott ellenzéki magatartást. Arról, hogy Demszky Gábor és az MSZP frakció a többség megtartása érdekében felkérte Hunvald Györgyöt, hogy mondjon le a közgyűlési mandátumáról, Tarlós István azt mondta: ebben nem az MSZP, hanem csak maga Hunvald György dönthet, legalábbis egy jogerős ítéletig.