Tesztelték, befér-e az alagútba az új metró

2009.02.12. 09:21 Módosítva: 2009.02.12. 09:23

Befejeződött az a teszt, amelyen azt vizsgálták, hogy fennakadás nélkül elfér-e az új Alstom metrószerelvény a 2-es metró alagútjában. A próba pozitív eredménnyel végződött, a régi orosz kocsikra felragasztott hungarocell-sablonok nem karcolódtak meg az alagútban.

A napokban befejeződött az a vizsgálat, amely során azt ellenőrizték, hogy a szélesebb és magasabb Alstom szerelvények minden gond nélkül elférnek-e a 2-es metró alagútjában. A régi orosz kocsik szélére-tetejére felragasztottak hungarocell sablonokat, és az így kibővített szerelvényt végigküldték az alagúton.

A BKV sajtóosztályán az Index megtudta, hogy a próba pozitív eredménnyel végződött. Mint elmondták, azért választották ezt a módját a próbának, mert az Alstom kocsik a végleges típusengedély kiadásáig (ez körülbelül május-júniusra várható) a gyártó tulajdonában maradnak. Hozzátették, hogy a sablonos tesztelés műszakilag korrekt, és a BKV a kellő gondossággal járt el a próba során.

Az első Alstom-kocsik két hete érkeztek Budapestre, az év végéig további 21 darab, egyenként 5 kocsiból álló szerelvény érkezik még a kettes metró vonalára, 15 darab, egyenként 4 kocsiból álló szerelvény pedig ezt követően a 4-es metró vonalára.

Az Alstom és a BKV 2006 május 30-án írta alá a metrókocsik szállítására vonatkozó szerződést. A 22 darab, 2-es vonalra érkező járműért 139 millió eurót fizet a BKV. Az összeg első negyedét a szerződés szerint a kötés napját követő 30 napon belül, a második negyedét pedig 12 hónapon belül fizette ki a közlekedési cég.