Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Elfogadták a fővárosi forrásmegosztást

2009.02.16. 10:53 Módosítva: 2009.02.16. 12:23
Három fideszes kerületi vezető elutasítása mellett elfogadta a fővárosi közgyűlés a főváros és a kerületek közti ez évi forrásmegosztási rendeletet hétfőn rendkívüli ülésen. Demszky megköszönte az ellenzéknek.

Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes előterjesztői kiegészítőjében egyebek közt elmondta, hogy a 2006-os forrásmegosztási törvény módosítására javaslatot készítenek az Országgyűlés tavaszi időszakára.

Nem vitatva, hogy a jelenlegi törvény nem tudja kezelni a külső kerületek problémáit, felhívta a figyelmet arra is, hogy a fővárosi önkormányzat évek óta saját terhére kompenzálja a kerületeket. Hozzátette: az Állami Számvevőszék nemrég észrevételezte, hogy a főváros a törvényi szabályozással ellentétesen kevesebb pénzt oszt magának.

DBELO20090216004

Demszky Gábor főpolgármester kifejtette, hogy a főváros idén 6,2 milliárd forinttal több pénzt biztosít a kerületeknek, mint amennyi a törvény szerint járna nekik. Megjegyezte, hogy idén minden kerület részesedése növekszik 22-től 800 millió forintig terjedő nagyságrendben. Véleménye szerint a törvény egyik problematikája az, hogy nem megfelelően szabályozza az állandó népességre jutó normatívákat.

Demszky Gábor a forrásmegosztási rendelet elfogadásáért köszönetét fejezte ki a Fidesz-KDNP képviselőknek, nélkülük ugyanis nem tudták volna elfogadni a rendeletet. A forrásmegosztás keretében idén csaknem 216 milliárd forintot osztottak meg a kerületek és a főváros között. A törvénynek megfelelően a pénz 53 százalékát differenciáltan osztják szét a kerületek között.