Fővárosi vizsgálat a csepeli szennyvíztisztító ügyében

2009.02.16. 16:59
A fővárosi közgyűlés hétfőn vizsgálatra kérte fel a főpolgármestert több, a csepeli központi szennyvíztisztító építésével összefüggő kérdésben.

Három Fidesz-KDNP képviselő kezdeményezésére - amit előbb Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes, majd a kezdeményezők tovább módosítottak - a közgyűlés vizsgálatra kérte fel a főpolgármestert több, a csepeli központi szennyvíztisztító építésével összefüggő kérdésben.

Demszky Gábor összegzése március 16-ával a közgyűlés fideszes vezetésű pénzügyi ellenőrző bizottságához kerül, amely a közgyűlés március végi ülésére vizsgálati jelentést nyújt be ez ügyben.

Egyebek közt a 40 millió eurós EU-támogatás megvonását, a Cséry-telepre eddig elköltött több százezer euró felhasználását, a telep további hasznosítását és a szennyvíztisztító-építés pr-ügyeit intéző cég szerződésének körülményeit fogják vizsgálni.

A közgyűlés újabb módosításával a csepeli központi szennyvíztisztító és az ahhoz kapcsolódó létesítmények összköltsége 62 millió euróval megemelkedett, és így 491 millió euróra nőtt. Ebből 322 millió euró már szerződésekkel lekötött. A szennyvíztisztító próbaüzeme egyébként idén augusztusban kezdődik.

A vitában az ellenzékiek rámutattak, hogy beigazolódtak korábbi aggályaik a Cséry-telepi szennyvíziszap-komposztáló értelmetlenségére vonatkozóan. Úgy vélték, hogy emiatt sok pénzt feleslegesen költöttek el. Ezzel összefüggésben felvetették az akkori városvezetés felelősségét, illetve az utólagos elmarasztalások szükségességét.

Hagyó Miklós - hangsúlyozva, hogy a városvezetés soha nem tért ki egyetlen vizsgálati kezdeményezés elől sem - megjegyezte, hogy most is ellenzéki felvetésre került napirendre ez az anyag. Egyebek közt szólt arról is, hogy korábban az Európai Unió is támogatta a Cséry-telepre szánt komposztálót. Az elmúlt 5-6 évben azonban változott a hasonló létesítmények társadalmi megítélése, csak úgy, mint a szennyvíziszap ártalmatlanításának európai referenciái is.

Az 1999-ben elfogadott és azóta többször változott csepeli központi szennyvíztisztító beruházás újabb módosítását a városvezetés kezdeményezte, az Európai Bizottságnak (EB) az elmúlt két évben a projektet érintő vizsgálatai alapján. Az EB egyebek közt tavaly kezdeményezte, hogy a szennyvíziszap ártalmatlanítására korábban kijelölt Cséry-telepi helyszínt töröljék a projektből, és másutt és más módon ártalmatlanítsák a szennyvíziszapot. A Csepelről a XVIII. kerületbe történő, nagy mennyiségű szennyvíziszap-szállítás ugyanis jelentős környezetszennyező megoldás lenne a közúti fuvarozás miatt.

Az EB és az Európai Számvevőszék aggályokat fogalmazott meg a döntően uniós forrásból a jövő év végéig megvalósítandó projekt közbeszerzési eljárása kapcsán. Az unió képviselői a beruházásnál 40 millió eurós pénzügyi elvonást fogalmaztak meg. Az állam 12 millió és a főváros 9 millió eurós szerepvállalásával ezt a 40 millió eurót összesen 62 millió euró értékű új projektelemekre költheti a főváros.

E keret terhére kiépíthetik a szennyvíztisztító-telep úgynevezett III. tisztítási fokozatát, amivel a Dunára káros nitrogén és foszfor is eltávolítható lesz a szennyvízből.