Elérte a válság a taxisokat

2009.02.19. 12:15 Módosítva: 2009.02.19. 12:51
Több a taxi a főváros utcáin, a taxisok ugyanis 2-3 órával tovább dolgoznak, hogy megkeressék az eddigi pénzüket, a műszakok egymásba csúsznak. A megrendelések száma csökken a válság miatt, a fuvarok rövidebbek. Több cégnél létszámstop van, mert tartanak a friss munkanélküliek beáramlásától.

Észrevehetően több a taxi Budapest utcáin, mint régebben. Orbán Lajos, a 6x6 Taxi ügyvezetője szerint ennek az az oka, hogy a gazdasági válság miatt kevesebben rendelnek taxit, visszaesett a címmennyiség, ezért több taxis dolgozik egyszerre.

Egy taxisnak mostanában többet, 8 óra helyett akár 10-11 órát is kell dolgoznia, hogy megkeresse a korábbi napi keresetét. Összecsúsznak a műszakok, többen túlóráznak még, amikor érkezik a váltás. Kevesebb a megrendelés, de a megmaradó utasok jelentős része is kombinál: sokan csak a legközelebbi metróig utaznak, és ott átváltanak tömegközlekedésre.

Orbán Lajos azt mondta, hogy a válság miatt munkanélkülivé váltak egyre többen menekülnek a taxizásba, egyre többen vesznek részt például az oktatásokon. Mivel azonban a budapesti piac így is telített, a cégek jó részénél létszámstop van, ahol mégis van felvétel, ott erősen szelektálnak.

Csökkenő tarifák

A Taxi 4 egy hete jelentette be, hogy tizenöt százalékkal csökkentette a viteldíjait telefonos rendelések esetén; korábban a Zóna Taxi is mérsékelte tarifáit. Az utasokat 218 helyett 184 forintos kilométerenkénti áron szállítják a Taxi 4 autói.

Dudás Zoltán, a Taxi Fuvarszervező Társaságok Szövetségének főtitkára szerint egyelőre nincsenek pontos számok arról, hogy mekkora a beáramlás a fővárosi taxispiacon. Úgy véli, sokan inkább csak azt érzik, hogy többen vannak, aminek a hosszabb munkaidő mellett az is oka, hogy az év eleji kevéssé sűrű forgalomban gyorsabban célhoz ér a taxi.

Dudás Zoltán szerint is többet kell taxizni, hogy tartani lehessen az életszínvonalat, mert a kevesebb céges rendelés, az újra növekvő benzinár mellett sok taxisnak ki kell termelnie a részletre vett autó megugró törlesztőrészletét is. Véleménye szerint nincsenek adatok arra, hogy munkanélküliek özönlötték volna el a taxispiacot, de érezhető, hogy a taxisok tartanak a kilencvenes évek elejéhez hasonló rohamtól.

Az Index megkérdezte a taxiengedélyeket kiadó Fõvárosi Taxiállomásokat Üzemeltetõ Szolgáltató Kht-t, növekedett-e az engedélyek száma. Héray László, a társaság igazgatója elmondta, hogy tavaly november 1. és idén február 15. között 79 új engedélyt adtak ki, ami növekedés ugyan, de nem nagyobb az egy évvel ezelőtti év eleji növekedésnél.