Judit
3 °C
7 °C

Félmilliárdot kell gyorsan adni a BKV-nak metrófelújításra

2009.02.23. 10:52 Módosítva: 2009-02-23 14:03:34
Eredetileg 200 millió forintra becsülték a 3-as metró motorvonatok felújításának árát, de a pályázatra csak egy jelentkező akadt, aki sokkal több pénzt kért a munkáért, összesen 714 millió forintot.

A főpolgármesteri hivatal tájékoztatása szerint a fővárosi közgyűlés most csütörtökön tárgyalhatja viszont a 2009-es átmeneti finanszírozásról szóló rendelet módosítását. Erre azért van szükség, hogy a BKV időben meg tudja kezdeni a 3-as metró motorvonatok elöregedett forgóvázainak cseréjét.

A legrosszabb állapotban lévő, anyagában elfáradt forgóvázakat a műszaki felmérések alapján idén kell kicserélni. Egy korábban meghirdetett közbeszerzési eljárás során azonban az eredetileg becsült 200 millió forint helyett 714 millió forintos ajánlatott kapott a közlekedési vállalat az egyetlen jelentkezőtől.

A kabinet ezért azt javasolja a közgyűlésnek, hogy a BKV tervezett 2009-es támogatási keretéből 514 millió forintot már most biztosítson az 50 darab forgóváz beszerzésére.

A 2-es és 3-as metró vonalán jelenleg két fajta orosz gyártmányú jármű közlekedik. Az EV-típusú járművek átlagéletkora 30-40 év között van, a 81-es típusú járműveket pedig 1990-ben az orosz államadósság terhére szerezték be.

A tervek szerint a 2-es metró szerelvényeinek hamarosan kezdődő cseréje után az összes EV-típusú járművet végleg kivonnák a forgalomból, a jelenleg maximum 19 éves 81-es típusú szervényeket pedig felújítanák, és ezek közlekednének a 3-as vonalon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?