Nem kell kiadnia a Centrumnak, mire költi el a parkolópénzt

2009.02.24. 13:12 Módosítva: 2009.02.24. 15:31
A Centrum Parkoló Kft.-nek nem kell kiadnia a gazdálkodására vonatkozó adatokat, miután a Fővárosi Bíróság másodfokon megváltoztatta a korábbi ítéletet a társaság ellen indult perben. A felperes Lát-Kép Egyesületet képviselő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet ügyvédje azt mondta: a bíróság azért utasította el a keresetet, mert az nem tartalmazta konkrétan, milyen adatokra kíváncsiak.

A Lát-Kép Egyesület azért fordult bírósághoz, mert álláspontja szerint teljesen átláthatatlanok az állampolgárok számára a főváros parkolási rendjével kapcsolatos jogszabályok és szerződések, holott a budapesti lakosok többségét érintő információkról van szó, mondta Baltay Levente az egyesület képviseletében eljáró Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet ügyvédje. Emlékeztetett arra, hogy az üzemeltetőkön kívül gyakorlatilag senki nem tudja, hol és miképp hasznosul az automatákba bedobott pénz.

Az egyesület szerette volna megismerni a Centrum Parkoló Kft. gazdálkodásával kapcsolatos információkat, de a cég megtagadta az adatok kiadását, ezért a szervezet a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet segítségével bírósághoz fordult. A pert első fokon a Lát-Kép nyerte meg. Akkor a Pesti Központi Kerületi Bíróság kötelezte a Centrumot az adatok kiadására.

A pervesztes cég nem fogadta el az elsőfokú döntést és fellebbezett, a Fővárosi Bíróság pedig a korábbi döntést megváltoztatva most a kereset elutasítása mellett döntött. Baltay Levente tájékoztatása szerint a Fővárosi Bíróság azért utasította el a parkolótársaság bevételeit évenkénti bontásban kérő keresetet, mert az nem tartalmazta konkrétan, hogy a felperes milyen adatokra kíváncsi.

Baltay Levente azt mondta: a Legfelsőbb Bírósághoz fordulnak felülvizsgálatért, emellett az egyesület - a lehetőségeihez képest pontosítva az adatkérést - ismét kéri a parkolótársaságot az adatok kiadására.

Az ügyvéd külön kitért arra, hogy álláspontja szerint a parkolócégnek nem kérésre kellene ezeket az adatokat közölnie, hanem önkéntes adatszolgáltatásként kellene beszámolnia azokról.