Luca, Ottilia
2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Szeptemberben feltörik a Kossuth téri betont

2009.02.25. 16:52 Módosítva: 2009.02.25. 20:13
A fővárosi önkormányzat száz százalékos tulajdonában álló Parking Kft. nyerte a parlamenti mélygarázs építésére kiírt nemzetbiztonsági beszerzési eljárást. A kivitelezés szeptemberben kezdődik, jövő év közepétől épül a közpark és a díszkerítés, az átadás 2010 végén várható.

A Parking Kft. nyerte a parlamenti mélygarázs építésére kiírt nemzetbiztonsági beszerzési eljárást, tájékoztatta az Indexet Gyarmati Zoltán, a cég vezetője. A pályázaton csak átvilágított cégek indulhattak,amelyek nem veszélyeztetik a nemzetbiztonságot.

Gyarmati szerint a négyszintes, 540 férőhelyes mélygarázs építésére 6 milliárd forintos keretet határoztak meg, de bőven ezalatt lesz a költség. A beruházást banki finanszírozásban tervezik, de gondolkodnak külső befektetők bevonásában is (tőkebefektetési- és ingatlanalapok beszállására számítanak), az elkészült létesítményt piaci alapon hasznosítják majd.

Gyarmati elmondta: még nincs eldöntve, hogy a parkolót csak a parlamenti képviselők használhatják-e, vagy beengednek környékbeli lakosokat is. Az viszont biztos, hogy a honatyák sem parkolhatnak ingyen, hacsak az Országgyűlés Hivatala nem bérel a számukra helyet.

A nyertes pályázat

Szeptemberig befejeződhet az engedélyeztetési eljárás, és megkezdődhet a mélygarázs kivitelezése. A közpark és díszkerítés tervei ezzel párhuzamosan április végére készülnek el, a kivitelezésre itt is a Parking Kft.tesz ajánlatot. Látványtervek már készültek. Maga a parképítés csak jövő nyáron kezdődhet el, amikor már kész alatta a mélygarázs betonszerkezete. A park, a mélygarázs és a díszkerítés tervek szerint 2010 végére készül el.

Gyarmati az Index kérdésére közölte, hogy a Parking Kft.profiljába nem tartozik bele a parképítés, ezért, ha elnyerik a megbízást,várhatóan megfelelő szakcéget hívnak meg alvállalkozóként.