Elkéredzkedett az ellenzék a fővárosi közgyűlésről

2009.02.26. 11:01 Módosítva: 2009.02.26. 16:36
Kivonult fővárosi közgyűlésről a Fidesz és a KDNP frakció másfél órával az ülés kezdete után. Tarlós István, a Fidesz frakcióvezetője azzal indokolta a lépést, hogy a közgyűlés a kritikus helyzetben levő költségvetés helyett mindenféle kevésbé fontos napirendet tárgyal, ezért "tisztelettel elkéredzkednek". Nem lehet jelentéktelennek nevezni az önkormányzati ügyeket, ez a demokrácia arculcsapása, kommentálta az ellenzék kivonulását Demszky Gábor, aki szerint az ellenzék úgy akarja az egész édességboltot, hogy nem fizet a kasszánál. Tarlós szerint Demszky csapta arcon a várost.

A metró forgóváz-felújításáról szóló napirendjénél félbeszakadt a fővárosi közgyűlés, Tarlós István, a Fidesz frakció vezetője ugyanis bejelentette, hogy nem vesznek részt tovább az ülésen. A politikus azzal indokolta a lépést, hogy a költségvetésről kellene beszélni, nem olyan kevésbé fontos ügyekről, mint a Turisztikai Kht. Kft-vé alakítása, vagy a sportszakmai egyeztetések. Tarlós bejelentette, hogy "tisztelettel elkéredzkednek az ülésről", és a Fidesz, valamint a KDNP frakció elhagyta az üléstermet.

Nem lehet jelentéktelennek nevezni az önkormányzati ügyeket, ez a demokrácia arculcsapása, kommentálta Demszky Gábor az ellenzék kivonulását. Kijelentette: a költségvetésről tárgyalni fognak az ellenzékkel, de a jelenlegi álláspontjukat nem fogadják el.

Az ellenzéknek a főpolgármester szerint el kell dönteni, hogy ha nem akarnak hitelt felvenni, akkor melyik beruházásról mondjon le Budapest, ha pedig megmaradnának a beruházások, akkor meg kell mutatnia, milyen forrásból legyenek finanszírozva. Demszky szerint az ellenzék úgy akarja az egész édességboltot, hogy nem fizet a kasszánál.

Tarlós erre az Indexnek úgy riposztozott: ahogy Demszky Budapest legfontosabb kérdéséhez, a költségvetéshez áll, az maga a város arculcsapása. Hozzátette: a közgyűlési meghívóban az SZDSZ-es főpolgármester-helyettes előterjesztéseként szerepelt a költségvetés, ehhez képest a koalíció első dolga volt csütörtökön, hogy tárgyalás nélkül levegye a napirendről. Tarlós közölte: hetek óta szorgalmazzák, hogy legyen egyeztetés a büdzsé ügyében, de Demszky még mindig nem hívta össze, ezzel pedig a város érdekeivel ellentétesen cselekszik.

A kivonulás miatt az ülés félbeszakadt, mert Demszky Gábor főpolgármester 30 perc frakciószünetet rendelt el. A szünetre azért is szükség volt, mert a metrókocsik forgóvázainak felújításának ügyében új fejlemények születtek.

A közgyűlési vitában elhangzott, hogy most már egy másik orosz cég is vállalná a felújítást, ők 400 millió forintért, ráadásul a képviselők állítása szerint a felújításra kiírt pályázat sem volt a legszabályosabb. A megmaradt MSZP, SZDSZ és MDF frakcióból álló közgyűlés a frakciószünet után az MDF támogató szavazataival határozhat ebben az ügyben, és ugyanígy még néhány további napirendről is lehet szavazni.

A BKV korábban azt kérte a fővárostól, hogy a város költségvetésének elfogadása előtt (ami a jövő hónapban várható) segítse ki félmilliárd forinttal. A gyakran eltörő, repedező metróforgóvázak felújítására kiírt pályázaton ugyanis kiderült, hogy a munkára egyetlen cég jelentkezett, ami az előzetesen becsült 200 millió forint helyett mintegy 700 millió forintért vállalná el a felújítást.