BKV: szükség volt a cipőipari tanácsokra

2009.03.02. 11:25 Módosítva: 2009.03.02. 11:25

A BKV a törvények és a belső szabályok alapján választotta ki tanácsadóit az elmúlt fél évben, áll a cég közleményében, amelyben az Index csütörtökön megjelent cikkére reagál, amiben azt írtuk, hogy a közlekedési cég 100 millió forint értékben kötött tanácsadói szerződéseket 2008 szeptembertől. A szerződések között volt két húszmillió forintos, amelyeket a piacon nem ismert offshore cégekkel kötött a BKV, de előfordult közöttük formacipő-tanácsadásra, sajtóhelyreigazításra, vagy jegygyártásra kötött szerződés is.

A BKV Zrt. a beszerzéseit a közbeszerzési törvény előírásainak szigorú betartásával valósítja meg, a közbeszerzési értékhatár alatt pedig a társaság a belső szabályozása szerint választja ki a szerződő partnereit: piackutatás, több partnertől történő ajánlatkérés (versenyeztetés), indokolt esetben közvetlen szerződéskötés alapján – áll a BKV-nak az Indexhez eljuttatott közleményében.

Mint az Index néhány napja beszámolt róla, összesen 23 céggel, közöttük bétékkel, offshore cégekkel, ügyvédi irodákkal kötött tanácsadói szerződést a BKV tavaly szeptember 1. óta az Index birtokába került dokumentum szerint. A szerződések összértéke meghaladja a százmillió forintot.

A legnagyobb értékű szerződéseket egy Dandy Trading Ltd. nevű és egy Everest Capital S. A. nevű svájci székhelyű céggel kötötte a BKV. Az elsővel a devizapiaci változások hatásainak elemzésére, 78 ezer 500 euróért (jelenlegi árfolyamon mintegy 23 millió forintért), a másodikkal pedig a BKV hitelfelvételi lehetőségeinek felmérésére (a pénzügyi válság tükrében), 81 ezer 900 euróért (közel 24 millió forintért).

A BKV közleménye szerint 2008 szeptemberében az új vezérigazgató munkájának kezdetén számos olyan stratégiai cél fogalmazódott meg (holding-struktúra kialakítása, HÉV-kiválás, busz beszerzés), amelyek elemzésében, kidolgozásában nélkülözhetetlen volt a megbízott tanácsadó cégek munkája, tapasztalata.

A közbeszerzési eljárásokban ajánlatkérői oldalon általános gyakorlat műszaki/szakmai alkalmasság meghatározásához, illetve megítéléséhez szakértő bevonása, annak érdekében, hogy az eljárás során műszaki/szakmai szempontból alkalmas ajánlattevők tegyenek valóban megfelelő ajánlatot, írja a közlemény.

A közlemény szerint a közbeszerzési törvény BKV Zrt-re, mint közszolgáltató szervezetre vonatkozó szabályzása alapján a Társaság az 50 millió forintot meghaladó értékű beszerzései esetén köteles közbeszerzési eljárást lebonyolítani. Az Index cikkében hivatkozott szerződések nem érik el a törvényi értékhatárt. A közbeszerzési értékhatár alatt a belső szabályozás lehetőséget ad a megfelelő teljesítésre alkalmasnak ítélt partnerrel történő közvetlen szerződéskötésre, ez történt a Dandy Trading és az Everest Capital esetén is.

Az Index megkérdezte neves cégek devizaüzletági vezetőit, hallottak-e már a fenti két cégről. Elmondásuk szerint a Dandy Tradig Ltd. egy offshore cég, amely mögött ugyan állhat elismert szakértő, de egy közpénzből gazdálkodó társaság esetében ez utóbbi esetben is nagyon rosszul hangzik egy ilyen megbízás és egy ilyen nevű cég. A másik, bermudai központú cég is hasonló jellegű, nem túl bizalomgerjesztő társaság, nem ismert sem Magyarországon, sem világviszonylatban. Hozzátették, ha egy közcég deviza tanácsadást akar (ami egyébként önmagában is furcsa), akkor inkább ismert hazai pénzintézeteket, vagy nagy nemzetközi könyvvizsgálókat kellene felkérnie.

Az Indexnek arra a kérdésére, hogy minek volt szükség például formacipő-tanácsadó igénybevételére 780 ezer forintért, a BKV a következő választ adta: a BKV beszerzései általában olyan tárgyra irányulnak, amelyekre nézve a társaság rendelkezik a megfelelő szakemberekkel, azonban a dolgozók mindennapi viseletét képező cipő beszerzéséhez szükséges cipőipari ismerettel bíró munkatárs nem áll a társaság alkalmazásában. Egy 3-4 évente felmerülő beszerzés nem is indokolja ilyen szakismerettel bíró dolgozó alkalmazását, gazdaságosabb és hatékonyabb megoldás az ilyen egyszeri feladatra a szakismeret külső igénybevétele.

Zéró tolerancia a csaló munkatársaknak

A BKV egy másik hétfői közleménye szerint a Dr. Kocsis István vezette társaság egy átláthatóbb, elszámoltatható vállalat megteremtésén dolgozik. Néhány napja a cég azonnal felmondott az utasokat megkárosító négy jegyellenőrnek, most pedig fennakadt a vállalat belső ellenőrzési rendszerén egy irodai dolgozó, aki fiktív nevekre jogtalanul vett fel különböző összegeket. A társaság őt is rendkívüli felmondással, azonnali hatállyal távolította el. Ügyében a BKV rendőrségi feljelentést is tett. A Budapesti Közlekedési Zrt. a közlemény szerint tanult a korábbi hibákból, ezért átláthatóbb működésre törekszik, az utasok és az adófizetők pénzével pontosan elszámol. Dr. Kocsis István, a cég vezérigazgatója ezzel kapcsolatban kijelentette: zéró toleranciát hirdet a vállalat pénzét elherdálókkal szemben, de következetesen kiáll a tisztességes alkalmazottak mellett.