Vizsgálat indulhat a BKV tanácsadói szerződéseivel kapcsolatban

2009.03.03. 19:45 Módosítva: 2009.03.03. 19:45

A BKV elmúlt félévben kötött tanácsadói szerződéseinek vizsgálatát kezdeményezi a cég felügyelőbizottsága következő ülésén Vitézy Dávid, nyilatkozta a testület fideszes delegáltja.

Székely Gábor (SZDSZ) fb-elnök közölte, hogy nyitott kapukat dönget fb-társa, mivel a testület legutóbbi ülésén Kocsis István vezérigazgatótól azt az ígéretet kapták, hogy a következő soros ülésen tájékoztatást ad a szerződésekről.

Vitézy Dávid elmondta, hogy az fb csütörtöki rendkívüli ülésén, amit a HÉV ágazat kiszervezésének véleményezésére hívtak össze, nemmel voksol majd a vezérigazgató által szorgalmazott kiszervezésre, ezt ugyanis a főváros és a cég érdekeivel ellentétesnek tartja.

Ezen az ülésen indítványozni fogja az Index által korábban ismertetett tanácsadói szerződések rendkívüli belső ellenőri vizsgálatát, mivel szerinte számos elgondolkodtató, illetve aggasztó információ jelent meg ez ügyben a sajtóban. A vizsgálatnak arra kellene választ adnia, hogy szükség volt-e ezekre a szerződésekre, volt-e valós teljesítmény a kifizetések mögött, illetve hogy megfeleltek-e a közbeszerzési törvénynek és a BKV belső szabályozásának azok a beszerzések.

Vitézy Dávid a szerződések egyik problémájának tartja, hogy ha a közbeszerzési törvény szerint a hasonló jellegű ügyben 25 millió forintnál nagyobb összegű a beszerzés, akkor közbeszerzést kell kiírni. Az fb fideszes delegáltja úgy véli, hogy ez az ügy valahol politikai kérdésnek is tekinthető. A BKV ugyanis nem játszhatja el a pénzhiányos céget, miközben folyik ki a pénz az ablakon.