Jenő
-3 °C
6 °C

Leállt a rakparti csatornaépítés a Duna vízállása miatt

2009.03.09. 15:39 Módosítva: 2009-03-10 12:18:36
A 2006-os nagy dunai árvízhez hasonló árhullám viszont nem valószínű. Az elmúlt napok esőzései miatt megemelkedett a Duna vízszintje Budapesten, az ezzel emelkedő talajvízszint miatt le kellett állítani a budai rakparton a főgyűjtőcsatorna építését. A hóvízkészlet helyzetéből arra következtetnek, hogy idén tavasszal nem valószínű nagyobb árhullám.

A főgyűjtőcsatorna építését akadályozza a jelenlegi vízállás, a talajvíz megemelkedése miatt az alsó rakparton, valamint az Ybl Miklós téren egy hete nem tudnak haladni a csatornafektetéssel, tájékoztatta az Indexet a főpolgármesteri hivatal.

Rakpartszélesítés a Margit hídnál  Fotó: Huszti István
Rakpartszélesítés a Margit hídnál
Fotó: Huszti István

A csatornafektetést ugyanis 400 centiméteres vízállásig lehetett folytatni (jelenleg 470 centiméter). Amikor ennél magasabb a Duna vízszintje, és ezzel együtt a talajvíz is megemelkedik, nem lehet vízteleníteni a munkagödröket, meg kell várni a vízszint apadását.

Ha a Duna szintje eléri az 570 centiméteres magasságot (az alsó rakparti útpálya szintjét), akkor az alsó rakparti munkaterületet ki kell üríteni. Ekkor a kivitelező az Fővárosi Csatornázási Művek árvízvédelmi főosztályával egyeztetve kialakítja a védelmi stratégiáját. A rakpartszélesítést akkor tudják folytatni, ha a Duna vízszintje 300 centiméter alá süllyed.

02

A budai alsó rakpartszélesítés körülbelül 1,2 km hosszú szakasza 3 részre bontható. A Margit híd alatti, 400 méteres, függőleges támfalú szakaszon végleges magasságáig elkészült a rakpart új támfala.
Az ezt követő 200 méteres szakaszon még nem készült el az új (rézsűs) töltés.

Itt nagy mennyiségű homokos kavicsot terített el a kivitelező, hogy megvédje a megemelkedett vízszinttől. A kivitelező éjjel-nappali felügyeletet tart a magas vízállás ideje alatt, a további védekezéshez szükséges anyagok és eszközök rendelkezésre állnak a munkaterületen. A kivitelező felkészült az azonnali védekezésre, ha erre szükség lesz.

A kiszélesítendő alsó rakpart utolsó (Óbuda felé eső) 600 méteres szakaszán elkészült a végleges rézsűs partfal, terméskő burkolattal, ez 570 cm-es vízszintig véd.

A főpolgármesteri hivatal szerint bár a rézsűs partfal még nem készült el teljes hosszában, ez nem fokozza a budai alsó rakpart elöntésének veszélyét, hiszen a rakpart régi, meglévő támfalát nem bontották meg, tehát az továbbra is ugyanolyan védelmet nyújt árvíz esetén, ahogy a korábbi években, a rakpartszélesítést megelőzően.

Jelenleg a Duna szintje 470 centiméteren áll, az előrejelzések szerint napokon belül apadni kezd az árhullám. Csak 4-5 napra szóló előrejelzések állnak rendelkezésre, ezért az árvízveszélyt, illetve a vízállás várható alakulását ennél pontosabban nem lehet megjósolni.

Az Országos Vízjelző Szolgálattól kapott adatok szerint a Duna vízgyűjtő területén hétfőn a hóban tárolt vízkészlet: 11,714 köbkilométer. Ez a mennyiség kis mértékben meghaladja a sokéves átlagot, de jelentősen elmarad a 2006. áprilisi árvizet okozó értéktől.

Amint az a "hóvízkészlet" grafikonból látható, az elmúlt napok melegebb időjárása elolvasztotta a február közepén lehullott nagyobb mennyiségű havat, így a hóvízkészlet az átlagoshoz közelít. Ez a mennyiség azt jelenti, hogy átlagos tavaszi időjárási viszonyok közepette nem kell számítanunk a hó elolvadásából kialakuló nagyobb dunai árhullámra.

Ha a következő napok időjárása azonban az átlagosnál jelentősen hidegebben alakul, és az átlagosnál csapadékosabb lesz, akkor a hóvízkészlet megközelítheti a 2006-os értéket. Ha ezt április közepe táján egy extrém felmelegedéssel együtt járó nagy intenzitású meleg eső követi, akkor április végén számítanunk kell a 700 cm-es vízállást elérő, vagy azt meghaladó dunai árhullám levonulására.

Ennek a három kedvezőtlen feltételnek az együttes bekövetkezése a rendelkezésünkre álló adatok alapján csekélynek mondható.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?