Nem adta ki a BKV az offshore cégek papírjait

2009.03.18. 16:45 Módosítva: 2009.03.19. 19:36

Hiába kérte ki Vitézy Dávid, a BKV felügyelő bizottságának a tagja múlt héten a BKV vezetésétől az offshore cégektől megrendelt tanulmányokat és teljesítési igazolásokat, a társaság nem adta ki neki. Ezért Vitézy kezdeményezte a felügyelőbizottság soron kívüli ülését.

Vitézy Dávid az Indexnek elmondta, hogy múlt hét pénteken kérte ki az offshore szerződéseket, mert sok híresztelést hallott a BKV és a városháza folyosóin, és részben az MTI-ben arra vonatkozóan, hogy a tanulmányokat illetve a teljesítési igazolásokat a BKV dolgozói utólag rakták össze.

Hozzátette: mivel a múlt heti, a témában tartott vezérigazgatói sajtótájékoztatón Kocsis István vezérigazgató azt ígérte, hogy be lehet tekinteni az anyagokba, a félreértéseket eloszlatandó keddi határidővel kérte az papírokat, amikért közel 50 milliót fizetett ki a BKV.

Mint arról az Index beszámolt, összesen 23 céggel, közöttük bétékkel, offshore cégekkel, ügyvédi irodákkal kötött tanácsadói szerződést a BKV tavaly szeptember 1. óta. A szerződések összértéke meghaladja a százmillió forintot.

A legnagyobb értékű szerződéseket egy Dandy Trading Ltd. nevű és egy Everest Capital S. A. nevű svájci székhelyű céggel kötötte a BKV. Az elsővel a devizapiaci változások hatásainak elemzésére, 78 ezer 500 euróért (jelenlegi árfolyamon mintegy 23 millió forintért), a másodikkal pedig a BKV hitelfelvételi lehetőségeinek felmérésére (a pénzügyi válság tükrében), 81 ezer 900 euróért (közel 24 millió forintért).

Vitézy szerint ha minden rendben van ezekkel az anyagokkal, akkor két óra alatt elő lehet szedni őket, ennek a tapasztalata szerint nincs akadálya. A BKV azonban nem tudott semmit felmutatni, sem az igazolást, sem a kifizetések alapjául szolgáló dokumentumokat.
Vitézy azt feltételezi, hogy súlyos a helyzet, ilyennel ugyanis még nem találkozott, ezért a felügyelőbizottság soron kívüli összehívását kezdeményezte.

Hozzátette: már azt is érdekesnek tartja, hogy ilyen feladatokra versenyeztetés nélkül választanak ki offshore cégeket, de azt már nem tudja elfogadni, hogy két héttel a szerződések nyilvánosságra kerülése után sem tud a BKV bemutatni semmit, ami igazolná, hogy a cégek végeztek bármilyen tevékenységet cserébe a pénzért.

A két offshore cég által készített tanulmányba az Index újságírója csak úgy tekinthetett be, hogy aláírt egy nyilatkozatot arról, hogy a dokumentumok tartalmát vagy azok bármely részét sem részben, sem egészben nem hozza nyilvánosságra.

Mivel az Index továbbra is úgy gondolja, hogy a tanulmányok érdekesek lehetnek a nyilvánosság számára, és a BKV-nak is érdeke, hogy eloszlassa az offshore cégekkel kötött szerződésekről a homályt, így továbbra is kérjük hivatalosan is az iratok másolatát.

A BKV szerint a tanulmány nem nyilvános

A BKV lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint Vitézy Dávid valóban kérte az offshore cégekre vonatkozó dokumentumokat, amelyeket azért nem kapott meg, mert az idevonatkozó adatvédelmi törvény szerint a döntés előkészítő anyagok - amelyeknek a szóban forgó dokumentumok is minősülnek - 10 évig nem nyilvánosak. Vitézy Dávid felügyelőbizottsági tagként akkor válik jogosulttá ezek másolatát megkapni, ha bekérésükre a FB felhatalmazza, és így a testület nevében jár el. A dokumentumok tartalmát azonban akkor sem hozhatja nyilvánosságra (kivéve a szerződéseket). Vitézy Dávidnak éppen úgy lehetősége van betekinteni a szerződésekbe, számlákba, teljesítés igazolásokba és a teljesítést bizonyító vaskos elemzésekbe, mint az Index újságírójának volt alkalma azokat ellenőrizni múlt hét csütörtökön. Vitézy meg akarja kapni ezeket az anyagokat, a hivatkozott törvény azonban csak betekintésre ad lehetőséget, melyet a BKV az ő számára is biztosít. A BKV ismételten megerősíti, hogy a társaság a szóban forgó esetekben is a közbeszerzési törvénynek, illetve a belső szabályzatának megfelelően járt el.

Vitézy Dávid a közleményt követően megkereste az Indexet és elmondta, hogy ő az iratokat kikérő levelére semmilyen választ nem kapott.

A BKV egy nappal később a következő közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe: A BKV Zrt. ismét kijelenti, hogy Vitézy Dávidnak éppen úgy lehetősége van betekinteni a szerződésekbe, számlákba, teljesítés igazolásokba és a teljesítést bizonyító elemzésekbe, mint lehetősége volt az Index újságírójának, vagy azoknak az újságíróknak, akik ebben az ügyben már a Társaságunknál jártak. Dr. Kocsis István személyesen felajánlotta Vitézynek, hogy a BKV vezérigazgatójának saját példányai azonnal rendelkezésére állnak a tanulmányokból. Vitézynek azonban úgy tűnik, nem sürgős, hiszen az elmúlt egy nap alatt nem élt még a vezérigazgató ajánlatával sem.  • Tippek
  • Lakáshitel