Kivonult a Fidesz a fővárosi egészségügyi bizottságából

2009.03.19. 12:14

Megbénította a fővárosi közgyűlés egészségügyi bizottságának munkáját a Fidesz, tiltakozásul az ellen, hogy Demszky Gábor főpolgármester megvétózta a bizottság pályázatát három fővárosi kórház vezetésére. Pedig a pályázatot még vezető szocialista politikusok is támogatták.

Tiltakozásul Demszky Gábor egyik döntése ellen a Fideszes képviselők kivonultak a Főváros egészségügyi bizottságának üléséről. Pesti Imre, a bizottság fideszes alelnöke szerint "türhetetlen és elfogadhatatlan", hogy Demszky Gábor "politikai okból ismét megvétózta a bizottság szakmai döntését", amellyel másodszor írt ki pályázatot három fővárosi kórház főigazgatói posztjára. A fideszes politikus emlékeztetett arra, hogy a múlt hónapban, a pályázatok kiírásakor a testület szocialista tagja, Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter is szakmailag indokoltnak tartotta a pályázatok kiírását. "Ezért aztán kifejezetten felháborító az a már-már cinikusnak tűnő levél", amelyet Demszky Gábor főpolgármester küldött, és a korábbi bizottsági döntést immár második alkalommal is felfüggesztette.

A főpolgármester egy február 26-i keltezésű levélben függesztette fel a bizottság azon február 19-i döntésének végrehajtását, amellyel fideszes indítványra ismét pályázatot írtak ki a Nyírő Gyula, a Károly Sándor és a Bajcsy-Zsilinszky kórház főigazgatói posztjára. Demszky szerint a kiírás ellentétes az önkormányzat érdekével.

Tavaly a szocialista Havas Szófia alelnök indítványára, fideszes támogatással döntött először a bizottság arról, hogy pályázatot ír ki e három kórház főigazgatói posztjára. Demszky Gábor csakúgy, mint most megvétózta a döntést, és így a kérdés a Fővárosi Közgyűlés elé került.

Novemberben a közgyűlés előbb Havas Szófia és a szabaddemokrata Bőhm András szavazataival elutasította a főpolgármesteri vétót. A szocialista Devánszkiné Molnár Katalin javaslatára, a Fidesz tiltakozása ellenére, újból szavaztak ez ügyben. Ekkor a háromtagú MDF-frakció támogatásával a közgyűlés a főpolgármester álláspontját elfogadva, elutasította a pályázat kiírását.

A közgyűlés decemberben a főpolgármester kezdeményezésére elvonta az egészségügyi bizottság vezető-kinevezési jogkörét, amelyet januárban ismét visszakapott a testület.