Az Indextől is lopott a BKV offshore partnere

2009.03.30. 14:29 Módosítva: 2009.03.31. 09:09

Belső vizsgálatot rendelt el a BKV felügyelőbizottsága az Index által korábban nyilvánosságra hozott hét tanácsadói szerződéssel kapcsolatban. Az egyik offshore cég által készített tanulmányról kiderült, hogy forrásmegjelölés nélkül idéz szó szerint többek között az Indexről, a kormanyszovivo.hu-ról, a wikipediáról, vagy tükörfordításban angol nyelvű blogokról.

Vitézy Dávid, a BKV felügyelőbizottságának tagja az ülés után elmondta, kezdeményezésére belső ellenőrző vizsgálat indul hét gyanús tanácsadói szerződéssel kapcsolatban. A testület nem fogadta el Kocsis István tájékoztatóját sem az ügyben.

A szerződő cégek között van két offshore cég, a ciprusi Dandy Trading Ltd. és a svájci székhelyű Everest Capita S.A. mellett az Expert Kft, a Fazeno Bt., a Felsman Balázs volt gazdasági minisztériumi államtitkár által is fémjelzett Force Motrice Zrt., a V-Valeur Kft. és a Noguchi Pr-ügynökség.

Vitézy elmondta, hogy a hétvégén megkapta a BKV-tól azokat a tanulmányokat, amelyeket a két offshore cég készített tavaly év végén. Az egyikkel a devizapiaci változások hatásainak elemzésére, 78 ezer 500 euróért (jelenlegi árfolyamon mintegy 23 millió forintért), a másodikkal pedig a BKV hitelfelvételi lehetőségeinek felmérésére (a pénzügyi válság tükrében), 81 ezer 900 euróért (közel 24 millió forintért) szerződött a közlekedési társaság.

Vitézy közölte, átolvasta a tanulmányokat, és finoman szólva sem látja benne azt a tartalmi mélységet, amely alapján tízmilliókat kellett volna fizetni értük. A Dandy Trading tanulmánya például forrásmegjelölés nélkül merít szó szerint több, az interneten megjelent anyagból, többek között a kormanyszovivo.hu-n, a wikipedián (innen a helyesírási hibák átvételével) található cikkekből, angol nyelvű blogokról, vagy éppen az Index tavaly szeptemberben megjelent válságügyi kiskátéjából, és sajátként tálalja.

Az Everest Capital anyaga pedig teljes egészében (több mint száz oldalon) tartalmazza a kormány konvergencia-programját, vagy éppen teljes havi KSH-jelentéseket foglal magában. Vitézy szerint a belső vizsgálatnak arra kell választ adnia, hogy ki áll a fenti offshore cégek mögött, miért nem volt verseny kiírva a tanulmányok megírására, vagy hogy hogyan lehet az, hogy két, egymástól több száz kilométerre székelő a két offshore cég ugyanolyan teljesítési igazolást állított ki.

Vitézy hozzátette: egyre jobban látszik, hogy ez az ügy a tanácsadói szerződésekkel végtelenül ciki, és ezt már nem csak Kocsis István BKV vezérigazgató, hanem a városvezetés is érzi.

A Noguchi Pr-ügynökség megkereste az Indexet és a következőt közölte: cégük tanácsadói szerződése álláspontjuk szerint nem gyanús. A szerződés keretében sajtótájékoztatót, sajtóbeszélgetést, tévés szereplést szerveztek Kocsis István részére, továbbá számos sajtóközleményt adtak ki. Hozzátette: szerződésük egyébként március 15-én lejárt.

A BKV szerint még így is csökkentek a tanácsadói díjak

A BKV a következő közleményt juttata el az Indexhez: BKV Zrt. Felügyelő Bizottsága mai ülésén tárgyalta a tanácsadói szerződésekről szóló beszámolót, majd az erről szóló döntést elnapolva a következő ülésére kérte az anyag - DBR Metró Projekt Igazgatóság által kötött tanácsadói szerződésekkel történő - kiegészítését. A szakmai anyag szerint 2007. évhez képest a Társaság tanácsadói szerződésekre jóval kevesebbet fordít; 2008-ban a tavaly előtti szintnek közel 50%-ára csökkentek a díjak, és továbbra is arra törekszik a Társaság vezetése, hogy csak olyan megbízásokat adjon ki, amelyek a BKV számára megtérülnek. A beszámolóból kiderül az is, hogy a megfelelő partnerrel kötött tanácsadói szerződések révén akár 1 milliárd forinttal csökkenthető az anyagköltség és az egyéb szolgáltatások ára a BKV Zrt. üzemi eredményében.