Demszky lemondással fenyegetőzött?

2009.04.01. 16:28

Az Index különböző megbízható forrásokból származó, de hivatalosan nem megerősített információi szerint március első hetében, még jóval Gyurcsány Ferenc lemondása előtt Demszky Gábor behívatta magához 5-6 bizalmasát és kijelentette, hogy ha ez így megy tovább, le fog mondani. Az Index által megkeresett bizalmasok nem erősítették meg az értesülést, Nyáry Krisztián, a Városháza kommunikációs igazgatója pedig (aki mindenképp ott lett volna egy ilyen beszélgetésen) egyenesen cáfolta az Indexnek, hogy ilyen történt volna.

Demszky végül nem is mondott le márciusban, Gyurcsány távozása után pedig már nem is teheti meg, sőt a napokban épp az ő szavazata alapján is támogatta az SZDSZ Bajnai Gordont.

Az Index azonban a szabaddemokraták felsővezetéséből is visszahallotta a lemondással fenyegetés hírét, amelyet több, magát megnevezni nem kívánó szocialista közgyűlési képviselő is megerősített.

Nyáry Krisztián szerint viszont legfeljebb azt érthették így a képviselők, amikor Demszky Gábor a fővárosi koalíciós költségvetési tárgyalásokon fogalmazott keményebben. Akkor elhangozhatott egy olyan mondat Demszky részéről, hogy ne képzelje senki, hogy ez az költségvetés nélküli állapot elhúzható sokáig, mert ha nyár végéig nem sikerül megoldani a helyzetet, fel is oszlathatja a közgyűlést.

Tarlós István, a fővárosi közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője az Indexnek elmondta, hogy ő is hallotta a hírt a Városházán, ám ő ezt autentikus információnak csak akkor fogadja el, ha Demszky Gábor személyesen neki mondja el, ilyen pedig nem történt.

Tarlós mindazonáltal megérti a főpolgármestert, aki szerinte több okból is ideges lehet. Egyrészt a Hunvald György letartóztatásával elolvadt közgyűlési többség miatt a főváros nem tudta elfogadni az idei költségvetését, másrészt pedig a 4-es metró építésével is egyre több gond van.