Kezdődnek a 2009-re ütemezett útfelújítások

2009.04.07. 16:04

A fővárosi önkormányzat közleménye szerint 2009-ben a tervek szerint 43 útszakaszon zajlik majd felújítás, amely további 36 kilométernyi új utat jelent. Ezen felül idén a fővárosi önkormányzat megkezdi a 2010-es program előkészítését is, azaz a tervezés és a kivitelezés közbeszerzési eljárásainak lefolytatását.

Az útszakaszok közül néhánynak a felújítási munkái – az időjárási körülményeket figyelembe véve – várhatóan már 2009 őszén, de legkésőbb 2010 tavaszán elkezdődhetnek. A jövő évben összesen 75 kilométer útfelújítást tervez a Főváros, amely 87 fontos útszakaszt érint.

Az I. ütem 20 útszakaszt tartalmaz. A közbeszerzési pályázat első ütemének két nyertese a Colas Építő Zrt. valamint a Vegyépszer Zrt. Az első útszakasz, a XIII. kerületi Béke utca felújítása (a Gyöngyösi utca és a Béke tér között) a Colas Építő Zrt. kivitelezésében március 16-án elkezdődött, és a tervek szerint április 15-ig befejeződik.

Az első ütembe tartozó további utak útfelújítási munkálatai április 8-tól folyamatosan kezdődnek, és várhatóan július közepéig befejeződnek.
A II. ütembe további 23 útszakasz felújítása tartozik, amelyekre a kivitelező kiválasztásának közbeszerzési eljárása jelenleg tart, és várhatóan június közepén zárul le.

A II. ütem kivitelezési munkálatai ezt követően indulhatnak és a tervek szerint többségük augusztus végéig, tehát az iskolakezdésig befejeződik.

Április 8-án, szerdán kezdődik a IV. kerületi Kiss János utca felújítása a Görgey Artúr utca és a Szilágyi út között. A munkálatok során a mintegy 312 méter hosszú útszakaszon teljes pályaszerkezet-építést végeznek. Elbontják a kockaköveket, új ágyazatot, betonalapot és szegélyeket építenek, majd két rétegben aszfaltoznak a munkaterületen. A felújítás során erősített szerkezettel újjáépítik az adott szakaszra eső buszmegállókat.

Tekintettel arra, hogy teljes pályaszerkezet bontást végeznek, a kivitelezés teljes időtartama alatt lezárják a Kiss János utcát az autós forgalom elől, és a BVK 121-es buszjáratát az adott szakaszról a Szilágyi útra terelik. A Kiss János utca felújításának költsége: 31 811 210 forint + ÁFA. A forgalomba helyezés várható időpontja: 2009. április 21. Kivitelező: COLAS Építő Zrt.

Az útfelújítások áprilisban tovább folytatódnak, sor kerül III. kerületi Jablonka út (Farkastorki út - buszforduló), a XIII. kerületi Gogol utca (Hegedűs Gyula utca - Váci út), XIV. kerületi Öv utca (Erzsébet királyné útja - Telepes utca) valamint a XVI. Kerületi Sződliget utca (Fő út - Pozsony utca) felújítására.