Adalbert
15 °C
21 °C

Hagyó szigorítaná a mozgáskorlátozottak parkolási szabályait

2009.04.10. 16:29 Módosítva: 2009.04.10. 16:30

A mozgáskorlátozottak parkolási igazolványára vonatkozó szabályok szigorítására országgyűlési határozatot nyújtott be Hagyó Miklós fővárosi főpolgármester-helyettes. A szocialista politikus pénteken Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a jövőben kétféle engedélyt adnának ki, valamint az okmány megszerzésének menetén is változtatnának.

Az egyik parkolásra jogosító igazolvány saját jogú lenne, tehát a jogosítvánnyal rendelkező mozgáskorlátozott tulajdonában lévő autóra, a másik fajta okmány pedig úgynevezett szállítói jogú engedély, és a mozgásában korlátozott személyt szállító jármű vezetője részére bocsátanák ki - mondta Hagyó Miklós, hozzátéve, az utóbbi igazolvány egyórás ingyenes parkolásra jogosítana majd, az előbbi változatlanul korlátlan időtartamra. A tervek szerint az okmányok eltérő színűek lennének.

A javaslat szerint a jövőben a mozgáskorlátozotti igazolvány használatának jogosultságáról nem a háziorvos döntene majd, hanem az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet (ORSZI) szakorvosi javaslatára állítaná ki azt az önkormányzat. A főpolgármester-helyettes elmondta továbbá, hogy azoknak, akik jelenleg nem az ORSZI által kiállított okmányt használják, ebben az évben mindenképpen meg kell újítaniuk az igazolványt. Változás lesz továbbá abban is, hogy - korlátozottan ugyan - de a BM-adatbázishoz hozzáférhetnek majd a parkolóellenőrök, akik annyit tudnak majd ellenőrizni, hogy az igazolvány érvényes, vagy nem.

A főpolgármester-helyettes közölte, az idevágó fővárosi rendeletet úgy módosítják majd, hogy akik a mozgásukban korlátozottaknak fenntartott helyen jogtalanul parkolnak, azokra a mindenkori egyórás parkolási díj háromszázszorosát róják ki büntetésként. Hagyó Miklós hozzátette, a rendeletben szeretnék rögzíteni azt is, hogy minden ötvenedik parkolóhely legyen a mozgáskorlátozottaké. A tervek szerint 2010 januárjától már az új típusú igazolványok lesznek forgalomban. A változtatásokat támogatja a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége.