Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hagyó szigorítaná a mozgáskorlátozottak parkolási szabályait

2009.04.10. 16:29 Módosítva: 2009-04-10 16:30:50

A mozgáskorlátozottak parkolási igazolványára vonatkozó szabályok szigorítására országgyűlési határozatot nyújtott be Hagyó Miklós fővárosi főpolgármester-helyettes. A szocialista politikus pénteken Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a jövőben kétféle engedélyt adnának ki, valamint az okmány megszerzésének menetén is változtatnának.

Az egyik parkolásra jogosító igazolvány saját jogú lenne, tehát a jogosítvánnyal rendelkező mozgáskorlátozott tulajdonában lévő autóra, a másik fajta okmány pedig úgynevezett szállítói jogú engedély, és a mozgásában korlátozott személyt szállító jármű vezetője részére bocsátanák ki - mondta Hagyó Miklós, hozzátéve, az utóbbi igazolvány egyórás ingyenes parkolásra jogosítana majd, az előbbi változatlanul korlátlan időtartamra. A tervek szerint az okmányok eltérő színűek lennének.

A javaslat szerint a jövőben a mozgáskorlátozotti igazolvány használatának jogosultságáról nem a háziorvos döntene majd, hanem az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet (ORSZI) szakorvosi javaslatára állítaná ki azt az önkormányzat. A főpolgármester-helyettes elmondta továbbá, hogy azoknak, akik jelenleg nem az ORSZI által kiállított okmányt használják, ebben az évben mindenképpen meg kell újítaniuk az igazolványt. Változás lesz továbbá abban is, hogy - korlátozottan ugyan - de a BM-adatbázishoz hozzáférhetnek majd a parkolóellenőrök, akik annyit tudnak majd ellenőrizni, hogy az igazolvány érvényes, vagy nem.

A főpolgármester-helyettes közölte, az idevágó fővárosi rendeletet úgy módosítják majd, hogy akik a mozgásukban korlátozottaknak fenntartott helyen jogtalanul parkolnak, azokra a mindenkori egyórás parkolási díj háromszázszorosát róják ki büntetésként. Hagyó Miklós hozzátette, a rendeletben szeretnék rögzíteni azt is, hogy minden ötvenedik parkolóhely legyen a mozgáskorlátozottaké. A tervek szerint 2010 januárjától már az új típusú igazolványok lesznek forgalomban. A változtatásokat támogatja a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége.