Repedezik a vár támfala az abbahagyott mélygarázs miatt

2009.04.17. 08:32
Befulladt a Budai Vár falában építendő mélygarázs építkezése. Értesüléseink szerint a beruházó visszatáncolt, a félbehagyott gödör miatt repedezik a vár középkori fala. Júliusig meg kéne erősíteni a vasbeton tartószerkezetet, ez 300 millió forintba kerülne. A garázs felépítéséhez 1,5 milliárd forint kéne, ez az építtető Budavári Kht. szerint biztosan megtérülne.

Hónapok óta áll, és értesüléseink szerint teljesen abba is maradt a várbeli Csikós-udvar alatt épülő mélygarázs építése, ami miatt annak idején elrobbantották a középkori várfalszakasz egyik támfalát. A bontásra akkor a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal statikai okokból adott engedélyt, ugyanis a megépítendő garázs vasbetonszerkezete megfelelő támasztékot nyújtott volna a várfalnak.

Az építkezés azonban leállt, hivatalosan meg nem erősített értesüléseink szerint az építkezésre eddig hétszáz millió forintot költő beruházó kihátrált a projekt mögül.

A vár Buda felöli, nyugati oldalát így most egy félkész mélygarázs gödre csúfítja. Csütörtökön többször is kerestük Szőke Balázst, az építkezést megrendelő Budavári Kht. ügyvezetőjét, aki azonban nem reagált hívásainkra. A Blikknek nyilatkozva ugyanakkor elmondta, hogy a "munkaterület szavatossága júliusig érvényes", azaz addig kellett volna vasbetonszerkezettel megerősítenie a beruházónak a támfalat.

Ennek hiányában a középkori várfal tovább repedhet, ezért a garázst Szőke szerint vagy meg kell építeni, vagy vissza kell temetni a gödröt. A várfalat a gödör betemetése esetén is meg kéne erősíteni, hiszen az építkezés elején lerombolták az eredeti, középkori támfalat. Ez Szőke szerint 300 millió forintba kerülne.

A Budavári Kht-n keresztül az állam eddig háromszázmillió forintot, a visszalépő beruházó hétszáz milliót költött a befulladt építkezésre. Szőke szerint további 1,5 milliárd forintos állami beruházással a projektet be lehetne fejezni. "Biztos vagyok benne, hogy ez megtérülne" - nyilatkozta a Blikknek.