Nem enged a metróépítő cég zsarolásának a főváros

2009.04.20. 14:50

A fővárosi önkormányzat nem engedhet a 4-es metró alagútját fúró Bamco zsarolásának; a cég az eredeti vállalási árnál közel 60 százalékkal magasabb költséget kíván érvényesíteni, közölte Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes hétfőn.

A szocialista politikus elmondta, hogy a kabinetjében a városháza és a BKV vezetőivel soron kívüli egyeztetést tartottak a 4-es metró építése körül kialakult helyzetről.

A megbeszélésen egyértelművé vált, hogy a Bamco a teljesítésigazolással kapcsolatban minden kifizetésre vonatkozó, a szerződésben kikötött és rögzített feltételt felrúgott.

A városháza és a BKV szakemberei szerint a közbeszerzési tender elnyerése érdekében vélhetően áron alul vállalta a Bamco az alagútépítést. Emiatt a szerződésben vállalt összkivitelezési árból esetleg már nincs a cégnek anyagi fedezete a pesti oldalon végzendő munkálatokra - jegyezte meg. Hagyó Miklós leszögezte, hogy a fővárosi önkormányzat nem engedhet a zsarolásnak.

A főpolgármester-helyettes kifejtette, hogy a Bamcóval zajló tárgyalások folytatására kérte a BKV vezetését. Ezeket az egyeztetéseket szigorúan a szerződés betűjének megfelelően kell majd folytatni. Még a látszatát is el kell kerülni annak, hogy bármilyen zsarolásnak enged a BKV.

Megjegyezte, hogy egyidejűleg a szerződés felbontásának előkészítését is kérte a BKV vezérigazgatójától, ha netán mégsem vezetnének eredményre a tárgyalások. A politikus rámutatott: nem lehetséges az, hogy továbbra is fennmaradjon a fővárosiak érdekeit sértő, az építkezések környezetét veszélyeztető jelenlegi állapot.

Kedden a Fővárosi Közgyűlés öt frakciójának és a főpolgármesternek a költségvetési egyeztetésén is szó lesz a 4-es metró építésével összefüggő kérdésekről. A találkozón várhatóan pártállástól független, egységes álláspontot alakítanak ki.

Az ügy előzménye, hogy a Bamco konzorcium irreálisan magas, közel 35 milliárd forintos többletkövetelést nyújtott be, miközben a teljes munkát a szerződés szerint hozzávetőleg 62 milliárd forintért kellene elvégeznie.