Május végétől újra a forgalomé a Szabadság híd

2009.04.22. 14:44

Május végére befejeződik a Szabadság híd felújítása, áll a főpolgármesteri hivatal Indexhez elküldött közleményében. Tavaly decemberben megindult a villamosközlekedés, Pünkösdkor pedig az autósok is birtokba vehetik a hidat.

A Szabadság híd átadása után, a 4-es metró építése miatt azonban korlátozásokra kell számítaniuk a Vámház körúton a Belváros és az Üllői út irányába közlekedőknek. Az ősszel kerül zárófödém a Kálvin téri állomásnál lévő nyitott gödörre, ez enyhíti majd a korlátozásokat.

A közösségi közlekedés már most is zavartalan: a 47-es és 49-es villamos, a 15-ös autóbusz, valamint a 83-as trolipótló autóbusz biztosítja az utasok közlekedését.

A főpolgármesteri hivatal a korlátozások miatt májustól csak azoknak az autósoknak javasolja a Szabadság híd használatát, akik a pesti oldalon a híd közelében lévő úti célt keresnek, vagy onnan indulnak. Az építkezések miatt csak a Kálvin tér előtti Lónyai utcai kereszteződésig lehet eljutni, onnan csak jobbra lehet kanyarodni. Az év végéig a Kálvin téren sem a Kiskörút, sem az Üllői út irányába nem lehet továbbhaladni. Az Alsó rakpartra és Alsó rakpartról a kapcsolat közvetett módon biztosított lesz.

A hídon kisebb munkálatok zajlanak majd az átadást követően is, ez azonban nem befolyásolja a közlekedést. Az autósok és a villamosok zavartalanul használhatják az átkelőt.

A Szabadság híd mellett a környék is megújul. Az V. kerületi városfejlesztési programban (Főutca projekt) a Kálvin tértől egészen a Szabadság térig újulnak meg a közterületek. Az érintett útszakaszok új, minőségi útburkolatot kapnak. Itt is forgalomkorlátozásokra kell számítani: az előkészítő munkák miatt már április 6-tól lezárták az Október 6. utcát. Megújul a Kecskeméti utca is, itt június 20-ig forgalomkorlátozás, majd ezt követően a nyári időszakban átmenetileg teljes lezárás várható.