A motorosokra koncentrálnak a rendőrnapon

2009.04.23. 18:42 Módosítva: 2009.04.23. 18:42

A motorosoké lesz a főszerep szombaton a Városligetben, a Rendőrség napján. Aki ügyes, és jól tudja a KRESZ-t, akár egy nagyrobogót is összemotorozhat magának a biztonságtechnikai versenyen. Bár a statisztika szerint a motorkerékpár-balesetben elhunytak száma 2007 óta csökken, tavasszal, a motoros szezon kezdetén mindig megszaporodnak a halálos balesetekről szóló hírek.

Sági Tibor rendőr főtörzszászlós, a rendezvény egyik szervezője elmondta, hogy szombat reggel kezdődik a Rendőrség napja keretében a „Két keréken biztonságban” baleset-megelőzési rendezvény az 56-osok terén a parkolóban.

Aki érvényes A kategóriás jogosítvánnyal rendelkezik, és jelentkezik a www.hungariarendoregylet.hu honlapon, indulhat azon a biztonságtechnikai versenyen, amelyen egy új, 125 köbcentis Suzuki Burgman nagyrobogó a fődíj. A versenyzőknek először újra le kell tenni a KRESZ vizsgát (aki megbukik, a jogsija azért megmarad), majd át kell menni a járműkezelési vizsgán, azaz a kijelölt gyakorlópályán hiba nélkül végig kell vezetni egy 1100 köbcentis rendőrségi BMW-t (1100RT). (Védőfelszerelés: saját sisak, kesztyű, dzseki, zárt cipő kötelező.)

Sági Tibor hozzátette, hogy akik nem indulnak a versenyen, azok is sok mindent láthatnak. Lesz például oldtimer motorok kiállítása, halálgömb (benne motoroznak, bekötött szemmel, láncfűrésszel), vezetéstechnikai bemutató, rendőrmotoros formagyakorlat egy big foot-tal kiegészítve, több robogós rendezvény, gyerekmotoroztatás, motoros felvonulás.

Sági szerint jelenleg minimális a kritériumrendszer teljesítésével egy kezdő motoros (ha idősebb 21 évesnél) nagy teljesítményű motorra ülhet, ezért minden olyan rendezvény, ami gyarapítja a tudást, vagy felhívja a figyelmet a balesetmegelőzésre, csak segíthet. A rendőrség mellett egyre több szervezet szervez oktatásokat, ami segítheti a motorosok biztonságosabb közlekedését.