Magenheimék kollektort kaptak

2009.04.23. 15:28

Budapest első, panelházban kialakított napkollektorát adták át Újbudán, a gazdagréti lakótelepen. Az átadón Molnár Gyula elmagyarázta a zöld szín szerepét a keresztény és az iszlám vallásban, majd egy hirtelen kanyarral a Fradira tért át. Közben szól a Szomszédok főcímzenéje, lásd a videót:

A kerület közleménye szerint a napkollektoros rendszer a lakóház melegvíz-ellátásába kapcsolódik be, csökkentve a távhőszámlát. A Regős utca 14-16 alatti társasházban 119 család él.

A rendszer az engedélyeztetés eljárás során megkapta a FŐTÁV támogatását is, így nyári időszakban szinte teljesen kiváltja a távfűtéses rendszert.

A napkollektoros rendszert harmadrészben a lakók, harmadrészben az önkormányzat támogatásából, valamint lakástakarék-pénztári hitelből finanszírozták. A teljes panelrekonstrukció 145 millió forintba került, a napkollektorok kialakítása ezen belül 28 millió forintos beruházást jelentett.

A tetőn 36 db vákuumcsöves napkollektort helyeztek el. A technológia a téli és az átmeneti időszakban is képes némi napenergiát hasznosítani, így csökkentve a távfűtés számláját.