Demszky: Nem tartható az útfelújítások tempója

2009.04.24. 12:39 Módosítva: 2009.04.24. 12:41

Az előző évekhez képest lassul az útfelújítások tempója a fővárosban a különböző nagyberuházások miatt; idén 36 kilométernyi útburkolatot újítanak fel összesen 43 útszakaszon, közölte Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester pénteken.

Többi között a hídfelújítások, a 4-es metró építése, a Budapest Szíve projekt és a főgyűjtőcsatorna kialakítása miatt kénytelen lassítani az útfelújítások ütemét a főváros, részletezte sajtótájékoztatóján a főpolgármester, hozzátéve, hogy jövőre már kétszer annyit utat újítanak meg, mint az idén.

Demszky Gábor elmondta, hogy a 2009-es - egymilliárd forint összköltségű - útfelújítások első ütemében több más mellett felújítják a XIII. kerületi Béke utcát, a Gyöngyösi utca és a Béke tér között, a Gogol utcát, a Hegedűs Gyula utca és a Váci út között, a III. kerületi Jablonka utat, a Farkastorki út és a buszforduló között, a IV. kerületben a Kiss János utca teljes pályaszerkezetét átépítik a Görgey Artúr és a Szilágyi út között és már tart a XIV. kerületben az Öv utca rekonstrukciója az Erzsébet királyné útja és a Telepes utca között. További munkálatok folynak az I. kerületi Aladár utcában, a Törökbálinti úton és a XII. kerületi Bürök utcában.

Az első ütem munkálatai márciusban kezdődtek és várhatóan július közepéig fejeződnek be. A második ütemben megújul többek között a Budai alsó rakpart, a Thököly út, valamint a Ferihegyi út egy-egy szakasza, a Hűvösvölgyi út és a Budakeszi út bizonyos szakaszai, mondta a főpolgármester. A második ütem a közbeszerzési eljárások után - várhatóan június végén - kezdődhet és augusztus végéig, iskolakezdésig zárulhat le.

Demszky Gábor szólt arról is, hogy a jövő évben a fővárosi önkormányzat mintegy 75 kilométernyi útszakasz felújítását tervezi. Az útfelújításokat összesen 87 szakaszon végzik majd. A tájékoztatón kiosztott sajtóanyag szerint 2005-ben 80 kilométernyi, 2006-ban 200, 2007-ben 120, 2008-ban pedig 23 kilométernyi útburkulat újult meg.