Judit
3 °C
7 °C

Nyomoznak a BKV offshore-szerződései után

2009.04.28. 11:04
Az Index cikke nyomán, állampolgári kezdeményezésre a Legfőbb Ügyészség nyomozást rendelt el az ügyben.

A VII. kerületi rendőrkapitányság gazdaságvédelmi osztályán indul nyomozás a BKV offshore szerződéseivel kapcsolatban. A nyomozást dr. Győri György ügyész rendelte el egy cikkünkre támaszkodó állampolgári bejelentés nyomán.

A VII. kerületi rendőrkapitányságon az Index érdeklődésére elmondták, hogy megérkezett az ügyészségről az utasítás, az ügyet a gazdaságvédelmi osztály vette át.

Az ügyészségen egy Svájcban élő magyar állampolgár tette a bejelentést, aki olvasta az Indexnek a BKV offshore-szerződéseiről szóló cikkeit. Mint azt az Indexnek is elküldött levelében leírta, arról érdeklődött az ügyészségen, "hogy van-e mód ilyen esetben állami tulajdon hűtlen kezelésének vádjával eljárást inditani, hogy megtalálják, hogy ki az, aki ezeket a ügyleteket kitalálta, közbeszerzés nélkül levezényelte, majd a teljesitést végül igazolta. A Zuschlag-ügyben végül bizonyitott kárértékkel nagyságrendileg megegyező összegről van szó."

dr. Győri György ügyész válaszlevelében leírta, hogy a hűtlen kezelés bűncselekménye miatt, elektronikus úton tett bejelentéssel kapcsolatban nyomozást rendelt el, amelynek teljesítésével a Budapesti Rendőr-főkapitányság VII. kerületi Rendőrkapitányságát bízta meg.

Mint arról korábban beszámoltunk, március végén belső vizsgálatot rendelt el a BKV felügyelőbizottsága az Index által korábban nyilvánosságra hozott hét tanácsadói szerződéssel kapcsolatban. Az egyik offshore cég által készített tanulmányról kiderült, hogy forrásmegjelölés nélkül idéz szó szerint többek között az Indexről, a kormanyszovivo.hu-ról, a wikipediáról, vagy tükörfordításban angol nyelvű blogokról. A belső vizsgálat még tart.

Tavaly év végén két offshore cég készített tanulmányokat a BKV számára. Az egyikkel a devizapiaci változások hatásainak elemzésére, 78 ezer 500 euróért (jelenlegi árfolyamon mintegy 23 millió forintért), a másodikkal pedig a BKV hitelfelvételi lehetőségeinek felmérésére (a pénzügyi válság tükrében), 81 ezer 900 euróért (közel 24 millió forintért) szerződött a közlekedési társaság.

Vitézy Dávid, a BKV felügyelő bizottságának a tagja közölte, átolvasta a tanulmányokat, és finoman szólva sem látja benne azt a tartalmi mélységet, amely alapján tízmilliókat kellett volna fizetni értük.

Az offshore cégek által készített tanulmányokba az Index újságírója is beletekinthetett, de csak titoktartási nyilatkozat aláírása után. Kocsis István BKV-vezérigazgató korábban úgy nyilatkozott, hogy általa aláírt szerződésekre szükség volt, a megbízásokkal ugyanis pénzt tudott megtakarítani a közlekedési cég.

A BKV Zrt. tevékenysége során - beleértve a külső cégekkel való szerződéskötéseket - a hatályos jogszabályokat betartva jár el, illetve bármely hatóság által indított vizsgálat során rendelkezésre áll; a kért információkat és adatokat rendelkezésre bocsátja, áll a cég Indexnek elküldött közleményében.

A közlemény szerint a BKV-hoz egyelőre nem érkezett hivatalos értesítés a nyomozás megindításáról, ám amennyiben a hatóság a kérdéses ügyben hivatalos formában fordul a Társasághoz, a Társaság mindenben együttműködik a nyomozóhatósággal. A BKV Zrt. álláspontja szerint, sem korábban, sem a kifogásolt esetben nem történt hűtlen kezelés.

3 milliós bírság a BKV-nak tanácsadói szerződések miatt

Az Index úgy tudja, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal által kezdeményezett jogorvoslati eljárás lezárását követően a Közbeszerzési Döntőbizottság 3 millió forintra bírságolta a BKV-t, mert az úgynevezett AAM-szerződések kapcsán szabálytalanul mellőzte a közbeszerzési eljárást. Az AAM-ügyről is az Index számolt be először.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?