Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jogszerűtlen fizetős parkoló Kispesten

2009.04.30. 12:54 Módosítva: 2009-04-30 12:54:30

Jogszerűtlenül szednek napi 390 forintos parkolási díjat az eddig ingyenes Határ úti metrómegálló melletti parkolóban. A terület határait az addig ott parkolók nagy felháborodására autógumikkal, kövekkel és festékesdobozokkal lezárták, és díjat szednek, ám az Index érdeklődésére kiderült: jelenleg erre a tulajdonosnak vagy az üzemeltetőnek nincs joga.

Egy olvasó jelezte az Indexnek, hogy a kispesti Határ úti metróállomásnál volt egy hatalmas parkoló, ahol ingyen ott lehetett hagyni a gépkocsit, és amit eddig ki is használták az autósok. Ám a napokban a parkoló fizetőssé vált, a kijáratát autógumikkal, kövekkel és festékesdobozokkal zárták le, biztonsági emberek vigyázzák, akik pénzt kérnek.

Tarné Azari Zsuzsanna, a kispesti polgármesteri hivatal hatósági irodájának vezetője a kispest.hu-n elmondta, a Formula-Autó Kft. üzemeltetője az előírásoknak megfelelően eljárva, hétfőn bejelentette tevékenységét az irodán, mellyel eleget tett jogszabályi kötelezettségének. Mivel a telek nem a kispesti önkormányzat tulajdona, a díjszedést megakadályozni a kerületnek nem áll módjában.

A két (egyenként 2390 és 9351 négyzetméteres) üres telket a fővárosi önkormányzat 1999. decemberében értékesítette a Mid Alpha Real Invest Kft.-nek, amely idén áprilisban bérleti szerződést kötött a parkolóra vonatkozóan a Formula-Autó Kft.-vel.

Az Index megkereste a fővárosi önkormányzatot, hogy magyarázatot kérjen a telek eladására, és megtudja a vételárat. Kiderült, hogy a vételár 85 millió forint volt. Az értékesítés a Tulajdonosi Bizottság döntése alapján pályázati eljárás keretében történt tíz évvel ezelőtt.

A pályázati kiírás és annak alapján az adásvételi szerződés is tartalmazta, hogy a vevő a területen 260 férőhelyes parkolót épít ki. A parkolót zárt, védő és beléptető rendszerrel, szilárd burkolattal, térvilágítással, összközművel látja el, és a terveket minden esetben egyezteti a fővárosi önkormányzat szakhatóságaival.

A főváros szerint amennyiben ezeket a feltételeket a vállalkozó teljesítette, úgy üzemeltetheti is a parkolót oly módon, hogy 5 órától 19 óráig a parkolási díjat szed, melynek mértékét a fővárosi önkormányzat szabja meg. Az értékesítés óta eltelt 10 év alatt a tulajdonos nem akart élni üzemeltetési jogával, most azonban igen, a cégnek ugyanis új vezetése van.

Csakhogy, mivel a mindenféle hulladék anyaggal összebuherált parkoló jelenlegi állapotában semmiképpen sem teljesíti a szerződésben foglaltakat, ráadásul a díjat is önkényesen állapították meg, ezért érdeklődésünket követően a fővárosi önkormányzat felszólította a tulajdonost, hogy csak azt követően szedjen parkolódíjat, ha teljesítette az adás-vételi szerződésben vállalt fejlesztéseket, beruházásokat.