Nem tudni mit akar Budapest a Budai Parkszínpaddal

2009.05.05. 08:23
Előzmény (1)

Bő egy héttel ezelőtt körbeszaglásztunk a siralmas állapotban lévő budai parkszínpad környékén, amikor annyit sikerült megtudnunk, hogy a kerület és a főváros között még zajlanak valamiféle egyeztetések, az üzemeltető Szabadtér Színház Kht. pedig szeretné, ha a főváros átvenné végre tőlük az egyre rosszabb állapotú létesítményt. A parkszínpad helyzetének rendezésére többféle tervről lehetett már hallani, a legutóbbi - de így is kétéves - verzió szerint a főváros lebontatná és a helyén Bartók-emlékparkot szeretne létrehozni.

A bizonytalan helyzetben jelenleg a kerület szándékai tűnnek a leghatározottabbaknak. Domonkos Csaba, Újbuda Önkormányzatának sajtófőnöke az Indexnek elmondta, hogy a helyzet nem egyszerű: a park, a Feneketlen-tó és a parkszínpad fővárosi tulajdonban van, a tó azonban egy horgászegyesület, a színpad pedig a Szabadtér Színház Kht. kezelésében áll. Ami biztos, hogy a kerület határozottan szeretné átvenni a fővárostól az egészet, tavastól, halastól, parkszínpadostól.

Szomorú képek a helyszínről

Domonkos Csaba szerint a parkszínpaddal több gond is van. Felújítani, hozzáépíteni nem nagyon lehet, mert a budapesti közparkokra érvényes szabályozás szerint a zöldterület 1+1 százaléka építhető be, a Feneketlen-tó körüli park pedig már így is 7 százalékosan van beépítve. A kerület régebbi elképzelése, hogy egész évben fedett színházi, kulturális létesetmény legyen belőle, szintén megbukott a beépítési korlátozáson.

"Még egy kávéházat sem lehetne belőle kialakítani, nemhogy szállodát, vagy ilyesmit építeni a helyére. Az utóbbiról egyébként soha nem is volt szó" - mondta a Domonkos Csaba azokra az értesülésekre, amik szerint az önkormányzat hotelt tervezett a területre. "Át akarjuk venni, rendbe szeretnénk tenni, hiszen a kerület jelképe a tó és környéke, háttérben a templommal" - szögezte le Domonkos.

Van egy kis esély a Parkszínpad megmentésére

A sajtóreferens tájékoztatása szerint jelenleg is folynak a tárgyalások a fővárossal a tulajdonjog átvételéről, de mivel fővárosi fenntartású, kezelésű, tulajdonú területről van szó, nem egyszerű a dolog. Mellesleg sok más ingatlanátvételi ügy is van a főváros és a kerület között, ezeket praktikus okokból együtt is tárgyalják, de a főváros korábban azt kérte, hogy "a csomagból" válasszák le a parkszínpad ügyét.

Mivel még nincs a kerület kezében a tulajdonjog, konkrét terveik sincsenek arra az esetre, hogyha megkapnák a területet a fővárostól. Domonkos szerint nincs kizárva, hogy a kerület kezében megmenekülne a parkszínpad a dózerolástól: "Az önkormányzat ha megkapja, elgondolkodnánk azon, hogy mit lehetne tenni a színpad megőrzéséért. Az is elképzelhető, hogy mint a Móricz zsigmond körtéri Gomba esetében, pályázatot írnánk ki a hasznosítási ötletekre. De egyelőre csak kívülállóként szemléljük a helyzetet, és csak reménykedünk, hogy hamarosan át tudjuk venni a területet."

Klikk a képre!

Az egyébként, hogy egyes közterületek, parkok miért vannak fővárosi és nem kerületi tulajdonban, a rendszerváltás után alakult így. Akkor úgy döntöttek, hogy a nagyobb, kiemelt jelentőségű területek, a főútvonalak, BKV csomópontok közelében lévő közterületek maradnak a főváros kezében, a kisebb, helyi jelentőségűek meg a kerületekhez kerülnek, kezelésük, fenntartásuk a helyi önkormányzat felelőssége. Így lehet, hogy a XI. kerületben van saját tulajdonú közpark (pl. a Kopaszi gát, vagy a Bikás park) és van fővárosi is.

Sajnos a főpolgármesteri hivatalból bő egy hét alatt sem sikerült választ kicsikarni arra, hogy milyen terveik vannak a parkszínpaddal és környékével, hogyan állnak a tárgyalások a kerülettel, ugyanis a korábban ígértekkel szemben mégsem kívántak egyelőre érdemben nyilatkozni elképzeléseikről. A témáért felelős Horváth Csaba alpolgármester sajtósa annyit mondott, hogy folynak a tárgyalások, és mivel konkrét eredményekről még nem tudnak beszámolni, csak később várható, hogy bármit is mondjanak a parkszínpadról.