Megnyitották a Várkert bazár alatt talált ciszternát

2009.05.09. 20:00 Módosítva: 2009.05.11. 14:34
Véletlenül találtak a Duna-parti csatornázáskor a budai Vár tövében egy XIX. századi ciszternarendszert, amit szombat délután megnyitottak. Egyelőre nem tudni, mi lesz az építéstörténeti kuriózum sorsa.

Nagyjából két hónappal ezelőtt, egy csatornaépítés közben találtak rá a Várkert bazár alatt 4 méter mélyen lévő ciszternára, ami az 1870-es években épült, és gazdagon díszített. A reneszánsz palotákat idéző boltíves helyiség feltárását követően a szakemberek több hasonló ciszternát és az azokat összekötő alagutat is megtalálták, mondta el az MTI-nek Janotti Judit műemlék-felügyelő.

DMOHA20090509005

"Eleinte fogalmunk sem volt, hogy mi lehet ez, sok dologban még most is csak találgatni tudunk, de az már biztos, hogy a királyi palota, valamint a környéken található, a második világháború környékén lerombolt lakóházak innen nyerték a vizet" - tette hozzá.

Tervrajzokat nem, csak leírásokat találtak a ciszternarendszerről, amely a Duna vizét megszűrte, majd hatalmas termeiben tárolta. A tiszta vizet egy gőzmotor segítségével jutatták el a rendeltetési helyére, a műveletet abból a szivattyúházból irányították, amely ma a Várkert Kaszinónak ad otthont.

"Még nem tudjuk, hogy mi lesz ennek a műemléki jelentőségű területnek a sorsa. Annak örülünk, hogy egyáltalán feltártuk, a csatornát építő cég hozzájárulásával feltérképezhettük, és hogy úgy tűnik, nem fog benne semmilyen kár sem keletkezni" – mondta el Janotti Judit. Elhelyezkedése eleve védettséget ad a ciszternarendszernek, de még gondolkodnak, hogy kérjenek-e rá külön védettséget. Az sem dőlt el, hogy a jövőben az objektum látogatható lesz-e.

A jelenlévő szakértők nem értettek egyet abban, hogy a ciszternarendszer meddig látta el feladatát és mikor váltotta fel a modernebb vízvezeték. Azt biztosan tudják, hogy az 1900-as évek első éveiben már egy egységes budapesti csatornarendszer biztosította a főváros vízellátását, véleményük szerint ezért is feledkeztek meg a ciszternáról, amelynek megtalálása meglepetésként érte a szakembereket.

A viszonylag jó állapotban maradt, a szakértők által építéstörténeti kuriózumként emlegetett ciszternarendszert szombat délután először, és egyelőre utoljára nyitották meg az érdeklődők előtt, akik kisebb csoportokban egy létrán mászhattak le a 4 méteres mélységben található ciszternákba. A kékfalú, boltíves helyiségekre sokan voltak kíváncsiak, vállalkozóbb szellemű szülők gyerekeikkel együtt tettek egy rövidke föld alatti kirándulást.