Vencel
13 °C
23 °C

Szerződést bontottak a ferraris parkolócéggel

2009.05.12. 11:59 Módosítva: 2009.05.12. 12:09

A Fővárosi Közterületi Parkolási Társulás keddi ülésén döntöttek arról, hogy felmondják Belváros-Lipótváros Parkolásszervező és Üzemeltető Zrt. 1997 óta tartó megbízatását. A cég menesztését Rogán Antal, V. kerületi polgármester javasolta, miután kiderült, hogy a fashionstreetes Csipak Péter parkolás-ellenőrzésre specializálódott vállalkozása a bevételekből egy Ferrari F430 Spidert lízingelt. A magánellenőröket októbertől közterületesek váltják majd.

ferrari-f430-spider-f1-2

Információink szerint a fővárosi önkormányzat képviselői kis vonakodás után bólintottak rá a belvárosi polgármester indítványára. Az V. kerülettel közösen tulajdonolt Fővárosi Közterületi Parkolási Társulás tanácsában így egyhangú döntés született a 12 éve meghatározatlan időre kötött szerződés bontásáról.

Az Index szombaton írt arról, hogy Rogán Antal a szakítás mellett döntött, mert a parkolási ügyek belső ellenőrzése során egy 67 és fél millió forintos lízingszerződésre bukkantak. A Csipak Péter tulajdonában lévő Belváros-Lipótváros Parkolásszervező és Üzemeltető Zrt. (BLP) 25 milliós kezdőrészlet befizetése után 60 hónapra szóló megállapodást kötött egy Ferrari F430 Spiderre (a szerződésben F131 szerepel).

Rogán szerint a luxus sportkocsi-lízingelés rávilágított arra, hogy a rendszerben még mindig nagy tartalékok vannak a spórolásra. Ezért magáncég helyett októbertől a kerületi közterület-felügyeletre bízzák a parkolók ellenőrzését.

A BLP egyébként nem teljesített rosszul. A társulás tavaly összesen 1,6 milliárd forintot könyvelhetett el parkolási bevételekből, amelyből 800 millió gazdagította az V. kerület, 200 millió a főváros kaszáját. Ez kétszer-háromszor magasabb arány, mint a Centrummal dolgoztató kerületekben.

Az ellenőrzési feladatok elvégzéséért a BLP 2008-ban 240 millió forintot kapott. Októbertől ez az összeg is a kerületnél marad. A polgármester szerint az önkormányzati alkalmazottakból álló közterületesekkel olcsóbban lehet majd helyettesíteni a BLP-t, amely egyébként a hétvégén még reménykedett, hogy Rogán kezdeményezése valamilyen félreértésből fakad.

Rogán elmondta, hogy a mostani szakítás ellenére továbbra is támogatja a tulajdonos többi, „a kerület számára haszonnal járó projektjét". Csipak Péter ugyanis nemcsak a parkolási üzletet uralta, hanem az V. kerület központi részeinek ingatlanfejlesztéseit is. Az üzletember az elmúlt években milliárdos tételben vásárolta fel a Vörösmarty és a Deák tér környéki háztömböket, és az ő cége bonyolította le az önkormányzat támogatásával a Fashion Street projektet a Deák Ferenc utcában.