Miklós
-5 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

Kifogás Kivágóné utóda ellen is

2009.05.25. 17:21 Módosítva: 2009.05.25. 17:21

Nem vehette át fővárosi képviselői megbízólevelét hétfőn délután Bihary Gábor (MSZP), aki a mandátumáról 10 napja lemondott Kivágó Iván Györgyné (MSZP) helyét foglalná el a Fővárosi Közgyűlésben.

Egy állampolgár ugyanis kifogást nyújtott be, s mindezt, mivel a kifogást nem a fővárosi, hanem az Országos Választási Irodánál (OVI) terjesztették elő.

Tájékoztatásuk szerint a panaszos, aki korábban számos döntését is megtámadta már a Fővárosi Választási Bizottságnak (FVB), most azt kifogásolta, hogy szerinte jogsértő az, hogy az FVB azon tagjai is szavaztak a mandátumkiadásról, akik pártdelegáltként csak az európai parlamenti választás lezárásáig tagjai a bizottságnak.

A kifogást még pénteken benyújtotta a panaszos az OVI-hoz, amely azonban nem tájékoztatta erről az FVB-t. A jogszabály szerint egyébként a kifogást az FVB-nél kellett volna benyújtani és annak kellett volna felterjesztenie azt az OVI-hoz. Az FVB múlt csütörtöki mandátumkiadó döntése ellen vasárnap délutánig lehetett panaszt benyújtani - közölte Tiba Zsolt, a Fővárosi Választási Iroda vezetője.

Fogarasi József, az FVB elnöke elmondta, hogy az OVB-nek három napon belül kell elbírálnia ezt a kifogást. Az OVB döntését pedig újabb három napon belül lehet megkifogásolni a Legfelsőbb Bíróságnál.

A főpolgármester azért nem hívta össze e héten csütörtökre a Fővárosi Közgyűlés ülését, mivel számításba vette azt a lehetőséget is, ami most kialakult ezzel a kifogással. A fellebbezési határidők miatt ugyanis várhatóan csak a hét végére lehet jogerős az új fővárosi képviselő mandátuma. Így egy csütörtöki közgyűlés esetén ismét szavazategyenlőség lett volna az MSZP-SZDSZ, illetve az ellenzéki képviselők között.

Emiatt a lényeges kérdésekben, de még a napirend elfogadásáról is csak akkor tudna dönteni a közgyűlés, ha valamelyik oldalról egy képviselő a másik oldallal szavazna. A Fővárosi Közgyűlés következő ülését jövő héten szerdára hívja össze Demszky Gábor főpolgármester, s ezen várhatóan leteheti esküjét az új szocialista képviselő, ha az OVB, vagy a bíróság is neki ítéli a mandátumot.