Nincs kötbér a lecsukott SZDSZ-es lakótársainak

2009.05.25. 16:40

A VII. kerület legdrágább beruházásaként felépült Garay téri lakópark nem fizet a lakások késedelmes átadásáért. Az eredetileg 2 milliárdosra tervezett, de végül 10 milliárdból felhúzott komplexum tulajdonosai szerint nem ők hibáztak, hanem a hatóságok. A beruházó nemcsak a kötbérfizetési kötelezettség elhárulásától könnyebbülhetett meg, hanem attól is, hogy az önkormányzat MSZP-SZDSZ-es képviselői leszavazták a 400 milliós támogatás visszakövetelését.

Tavaly augusztusban - az akkor még szabadlábon lévő - Hunvald György nyitotta meg a Garayt. A polgármester az ünnepségen elismerte ugyan, hogy az üzletközpont kicsit foghíjas kínálattal kezdett, de azt állította, hogy a kerület nagyon jó üzletet csinált a beruházással, hiszen 3 milliárd forintos tulajdonrészt szerzett a komplexumban.

A beruházó, a Pendola Kft. a bevásárlóközpont fölé épített négy torony lakásaiba már hónapokkal a hivatalos megnyitó előtt beköltöztette az új tulajdonosokat. A 230 lakásos épület benépesítése nemcsak a megnyitót, hanem a szükséges hatósági engedélyeket is megelőzte. De a sietség sem segített: a lakások átadása mintegy fél évet késett a szerződésekben vállalt határidőhöz képest.

garay1

Az eredeti adásvételikben a Pendola, majd a lakásügyek rendezését átvevő Mark Consulting Kft. lakásonként rögzített mértékű, napi több ezer forintos kötbérként való megfizetését vállalta.

Az esetenként a félmillió forintot meghaladó összeget reklamáló lakók, akik hónapokon át csak ideiglenes használatbavételi engedély alapján maradhattak az épületben, a napokban kaptak levelet a Mark Consultingtól. A cég azt közölte, hogy a késés nem az ő, hanem a különféle szakhatóságok hibájából eredt. Álláspontjuk szerint mivel a problémákért „kizárólag a hatóságok (építési hatóság és szakhatóságok, továbbá földhivatal) elfogadhatatlanul lassú, a jogszabályban rögzített határidőket többnyire messze túllépő eljárása" okolható, a kötbérfizetés jogi alapja nem áll meg. Az MC úgy véli, hogy a lakók biztosan megértik, hogy a csúszások cég számára „a lakók kárait nagyságrendekkel meghaladó, több száz milliós károkat okoztak".

A jelek szerint cég nehéz helyzetét az önkormányzat MSZP-SZDSZ-es tagjai is átérezték. Az erzsébetvárosi képviselőtestületben elakadt a KDNP és a szociáldemokraták javaslata, amely visszakövetelte volna az önkormányzat által nyújtott 400 milliós hozzájárulást a Pendolától. A kerület, Hunvald György, és az ingatlanpanama ügyek miatt szintén letartóztatott SZDSZ-es frakcióvezető, Gál György támogatásával 2007-ben 200 millió forintot fizetett a Garay környékének díszburkolatáért, és további 200-at a szomszédos házak homlokzatának felújításáért.

garay2

A Garay-házban kapott lakást Gál György családja is. Ők az egyik lakótorony tetején található, bruttó 550 négyzetméteres penthouse-t foglalták el.