Foghíjas lett a Szabadság híd díszvilágítása

2009.05.29. 14:23 Módosítva: 2009.05.29. 16:35

Csütörtök este nagy csinnadratta mellett a főváros vezetése felkapcsolta a Szabadság híd díszvilágítását, ám sokan meglepetten vették észre, hogy a fényív a híd közepén megszakad, ez a rész sötétbe borul.

A felső kép a jelenlegi helyzet, az alsón pedig az látszik, hogy az Index szerint milyen lehetne a Szabadság híd.
A felső kép a jelenlegi helyzet, az alsón pedig az látszik, hogy az Index szerint milyen lehetne a Szabadság híd.

Megkérdeztük a kivitelező és üzemeltető Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.-t, mi történt, ahol elmondták, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól ilyen világításra kaptak engedélyt.

Horváth Lajos, a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. igazgatója közölte, hogy a híd világítása még nincs kész teljesen, júniusban még négy oszlopon lesz közvilágítás a híd közepén. Ez ugyan oldalról nem sokat segít a díszvilágítás hiányosságán, de felülről, például a Gellérthegy tetejéről jobban lehet majd látni a középső szakaszt.

Horváth Lajos hozzátette, hogy a középső részen azért nem folyamatos a díszvilágítás, mert a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal kemény előírásai szerint a hidat nem szabad túlvilágítani, elegendő, ha csak az elemeket világítják meg. A fényerőt is szabályozták, nehogy a Szabadság híd túlragyogja a Lánchidat.

Megkerestük a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt, röviden annyit közöltek: még tart a világítás beszabályozása, és nem fejeződtek be az ezzel kapcsolatos tárgyalások sem.

A Szabadság híd felújítását 2007. május 2-án kezdték el, az 5,6 milliárd forintos felújítást mintegy 2,5 milliárd forinttal támogatta az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja.

A Közbeszerzési Értesítőben megjelent adatok szerint az eredetileg becsültnél bő 10 százalékkal drágábban, mintegy 250 millió forintból építette ki a közvilágítást a közbeszerzésen nyertes cég.

A díszvilágítási koncepcióban a kiemelt kapuzatoktól egyre csökkenő erősséggel kívánták a felső hosszanti tartókat láttatni, ám a valóságban egyelőre nincs átmenet, csak egy fekete lyuk a híd közepén.