Kopaszi-gate: lejátszott ügyletről szavaztak

2009.05.29. 17:19 Módosítva: 2009.05.29. 17:27

Hivatali visszaélés, közokirat-hamisítás és különösen nagyértékre elkövetett csalás miatt tett feljelentést a Fidesz egyik képviselője a XI. kerületben a Kopaszi-gát ügyében. Kiderült, hogy a képviselőtestülete Molnár Gyula előterjesztésében csak akkor szavazhatott a terület felett rendelkező Öböl XI. Kft. tulajdonrészének eladásáról, amikor azt már közel egy hónapja megkapta a Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Eravis Rt.

Lejátszott ügyletet szavaztatott meg az újbudai önkormányzattal Molnár Gyula polgármester; lényegében ezt állítja a XI. kerületi Fidesz egyik képviselője, aki a Legfőbb Ügyészség vizsgálatát kezdeményezte a Lágymányosi-öböl területének eladásával kapcsolatban.

Schneller Domonkos ismeretlen tettes ellen tett feljelentést hivatali visszaélés, közokirat-hamisítás és különösen jelentős kárt okozó csalás bűntettének alapos gyanújával.

A Lágymányosi-öböl környéke, a Kopaszi-gát és az ahhoz tartozó belső terület az önkormányzat tulajdonában volt 2004 januárjáig, de fokozatos tulajdonszerzéssel az ingatlan átkerült Leisztinger Tamás nevéhez kötődő Eravis Rt.-hez. Az ismert vállalkozó a telek egy részét aztán jelentős haszonnal tovább is adta egy portugál befektetőnek.

A tranzakció körülményei miatt már indult rendőrségi vizsgálat. A Fővárosi Főügyészség 2007 októberében indított nyomozást különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés elkövetésének alapos gyanújával. Azt a feljelentést is Schneller Domonkos tette.

A politikus mostani beadványát arra alapozta, hogy a polgármester – a feljelentés szerint – félrevezette a döntéshozatalra jogosult képviselőtestületet, amikor 2004 február 19-én megszavaztatta, hogy az Öböl XI. Kft.-t 1.566.820.000 forint névértékű üzletrészéből 100.000 forintnyit adjanak el az Eravisnak. Schneller szerint ugyanis a tulajdonrész, amely lényegében Leisztinger első lépése volt a terület megszerzése felé, már 24 nappal korábban az Eravis tulajdonába került, amit a cégbírósági tulajdonjog-bejegyzés bizonyít.

Schneller szerint a cégbíróság csak a kerület ügyeiben eljárni jogosult személy kérelmére tehette meg.