Vasárnapig eldől, lesz-e egyfős többsége az MSZP-SZDSZ-koalíciónak

2009.05.29. 11:18

Vasárnap délutánig eldől, hogy a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére meglesz-e az MSZP-SZDSZ-koalíció egyfős többsége ismét, vagy marad a jelenlegi 33-33 fős patthelyzet a két oldal között.

Tájékoztatásuk szerint ugyanis még mindig nem dőlt el, hogy a mandátumáról május közepén lemondott Kivágó Iván Györgyné utóda, a szocialista Bihary Gábor átveheti-e képviselői megbízó levelét a közgyűlésig. A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) hétfőn azért nem tudta átadni az új képviselő megbízólevelét, mert egy állampolgár kifogást nyújtott be az Országos Választási Bizottságnál (OVB).

A panaszos - aki korábban már számos fővárosi választási döntést megtámadott - ezúttal azt tartotta jogsértőnek: az FVB azon tagjai is szavaztak a mandátum sorsáról, akiket csak az európai parlamenti választás idejére delegáltak a testületbe a jelölő szervezeteik.

A hatályos választási szabályok szerint már több mint tíz éve ez a rend minden választási bizottságnál, mivel a törvény szerint a delegáltak mandátuma azonos a választott bizottsági tagokéval addig, amíg delegálásuk ideje le nem jár. Az OVB ezért elutasította ezt a kifogást.

A fellebbezési határidő lejárta előtt alig két órával a panaszos kifogást nyújtott be az OVB döntése ellen. Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője az MTI-nek pénteken elmondta, hogy a kifogást továbbították a Legfelsőbb Bírósághoz, amelynek vasárnap délután 4 óráig kell döntenie ez ügyben.

Demszky Gábor főpolgármester azért nem hívta össze a szokásos időpontra, a hónap utolsó csütörtökére a Fővárosi Közgyűlés soros ülését, mert tartott attól, hogy valaki valamiért kifogást nyújt be az új fővárosi képviselő mandátuma ellen. A főpolgármester azt szeretné, ha a közgyűlés koalíciós többséggel kezdhetné meg munkáját, és ne az ellenzéktől függjenek a döntések.

Ha megalapozatlansága miatt a Legfelsőbb Bíróság is elutasítja a panaszt, Bihary Gábor jövő kedden átveheti képviselői megbízólevelét, szerda reggel pedig leteheti fővárosi képviselői esküjét. A szocialista politikus 1994-2006 között már tevékenykedett a Fővárosi Közgyűlésben, városképvédelmi bizottságának jelenleg is tagja. Emellett a III. kerületi önkormányzat MSZP-frakcióját vezeti.

Kivágó Iván Györgynéhez hasonlóan Bihary Gábor lehet a második olyan fővárosi képviselő, akinek a mandátumát jogerősen a Legfelsőbb Bíróság hagyja jóvá.