Mentesülnek a kollégiumi klubok az alkoholtilalom alól Újbudán

2009.06.05. 12:32

Mentesülnek a kollégiumi klubok az alkoholtilalom hatálya alól a XI. kerületben az újbudai képviselő-testület pénteki döntése értelmében. A tilalomról szóló rendelet módosítását 200-300 egyetemista várta az önkormányzat épülete előtt.

Az ügy előzménye, hogy a XI. kerületben május 20-ától bizonyos vendéglátóhelyeken alkoholtilalom lépett életbe, amely ugyan nem vonatkozik például többek között a benzinkutakra, a bevásárlóközpontokra és a szabadtéri zenés szórakozóhelyekre, azonban a kisebb kocsmákban és kávézókban nem lehet alkoholt árulni este 10-től reggel 6-ig.

A tilalom értelmében a kollégiumi klubokban sem lehetett alkoholt árulni este 10 óra után, ez azonban tiltakozást váltott ki az egyetemisták között, a Műegyetem hallgatói önkormányzata pedig békés tiltakozást is szervezett a rendelet e passzusának megváltoztatásáért.

A pénteki békés demonstrációra 2-300 hallgató érkezett a Kosztolányi Dezső térre. Onnan átvonultak az újbudai önkormányzathoz, ahol a 10 órától ülésező képviselő-testület első napirendi pontként tárgyalta a rendelet módosítását.

Az ülésen a 38 képviselőből jelenlévő 21 egyhangúlag támogatta azt a technikai változtatást, hogy a kollégiumokat is bevonják a szálláshelyek körébe, ezzel ugyanis a kollégiumi klubokban este 10 óra után is lehet szeszes italt árusítani.

A testületi ülésen Bohák András, a Műegyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke elmondta, az egyetemisták a rendelet módosítása nélkül is tudnának italozni; a jogszabály nem is ezt akadályozza valójában, hanem a közösségi életben okoz törést.

A módosításról szóló döntést a kint várakozó fiatalok nagy tapssal és "köszönjük!" felkiáltással üdvözölték.